LTO Noord


Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Open Teelten

Persbericht

Leden zullen oordeel geven over nieuwe afspraken

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Open Teelten

Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben een
onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO Open teelten. Dit resultaat zal aan de achterban worden voorgelegd. Er is een loonsverhoging opgenomen van in totaal zes procent (3% per 1 juli 2007 en 3% per 1 juli 2008). Daarnaast is een eenmalige uitkering van 1,5 procent overeengekomen als compensatie van de CAO-loze periode voor de werknemers, die in dienst zijn op 1 september a.s. en in dienst waren
1 juli 2006. Er komt één nieuw loongebouw voor alle sectoren en er zijn afspraken gemaakt over beloning en flexibiliteit voor eenvoudig (oogst)werk.

Als de leden van de organisaties akkoord gaan, loopt de nieuwe overeenkomst met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2006 tot en met 31 december 2008. De nieuwe CAO Open Teelten geldt voor in totaal ongeveer 25.000 vaste medewerkers en ongeveer 70.000 tijdelijke krachten in de sectoren akkerbouw, bloembollenteelt, boomkwekerij, fruitteelt en vollegrondsteelt (groente en bloemen).

De organisaties van werkgevers en werknemers zijn in het onderhandelingsresultaat tevens overeengekomen om de vijf loongebouwen te vervangen door één gezamenlijk loongebouw. Aan deze stap is een reeks voorwaarden gekoppeld. Zo zullen de oude rechten van werknemers worden gehandhaafd en zal inschaling in de naastgelegen hogere loonschalen plaatsvinden. De loonverhogingen zullen worden doorgevoerd over het feitelijk verdiende loon.

Ook zijn afspraken gemaakt over medewerkers die relatief eenvoudige (oogst)werkzaamheden uitvoeren: de periode waarin zij het wettelijk minimumloon verdienen, mag maximaal zes maanden duren. Nu het loongebouw breder is geworden, ontstaat er voor vaste medewerkers in de hogere loonschalen meer perspectief. Ook zijn de organisaties het eens geworden over een grotere mate van flexibiliteit (werktijden, bedrijfstijden) en toeslagen in geval van eenvoudige (oogst)werkzaamheden.

Het onderhandelingsresultaat omvat ook een akkoord over gelegenheidsarbeid gedurende een drempelperiode van twee maanden. In dit tijdsbestek wordt geen premie afgedragen mits dit althans op sectorniveau uitvoerbaar is. De vakbonden en werkgevers hebben elkaar ook gevonden over afspraken inzake naleving van de CAO, onder meer op het punt van praktische CAO-informatie in diverse talen en bemiddeling in geval van een geschil tussen werknemer en werkgever. Veder zal bij werkgevers worden gestimuleerd, dat werkgevers gebruik maken van RIA- en NEN-gecertificeerde uitzendbureaus.

LTO-bestuurder Mans Vulto is positief over de afspraken, zoals dat nu in het onderhandelingsresultaat zijn samengevat: ,,Over enkele heikele punten zijn beide partijen het na langdurig overleg eens geworden. Het is goed dat de achterban daar nu een oordeel over kan geven.â Hij noemt het een goede zaak dat nu wordt gestart met een nieuw gezamenlijk loongebouw. Voordeel ervan is dat in de toekomst minder uitschieters en meer uniformiteit in de totale beloningsstructuur ontstaat.

Bij het overleg over een nieuwe CAO Open Teelten zijn de volgende organisaties betrokken:

FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, LTO Nederland, de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB), de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en bolproducten (Anthos).

Woensdag 4 juli 2007