Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


03 jul 2007

Kabinet stemt in met Experimentenwet Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering

Bedrijven kunnen verplicht worden mee te betalen aan beveiliging en andere collectieve diensten op bedrijfsterreinen. Om dit mogelijk te maken heeft het kabinet ingestemd met de Experimentenwet Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering (BGV).

Een BGV is een instrument om het lokale ondernemingsklimaat en de leefbaarheid en veiligheid van bedrijvenlocaties te verbeteren. Dankzij de wet kunnen ondernemers experimenteren met bijvoorbeeld de gezamenlijke inhuur van surveillancediensten, camerabewaking, verlichting of de verwijdering van graffiti.

Op initiatief van ondernemers kunnen gemeenten overgaan tot het instellen van een BGV-zone in een bepaald gebied. Ondernemers stellen daarvoor als vereniging of stichting een plan van aanpak op met bijbehorende begroting.

De Experimentenwet BGV-zones maakt een beperkt aantal experimenten (maximaal 36) mogelijk. Het streven is de experimenten, na een selectieprocedure, in 2008 van start te laten gaan. De Experimentenwet loopt tot 1 januari 2014. Voor 1 juli 2012 vindt een evaluatie plaats en wordt besloten over een eventuele definitieve wet.