Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
DWARS, GROENLINKSE JONGEREN

Commissie Ojik mist de Jeugdigheid

DWARS, de GroenLinkse jongerenorganisatie, is teleurgesteld dat het rapport van Van Ojik weinig concrete inhoud heeft. De commissie die is ingesteld om GroenLinks te evalueren en klaar te maken voor de toekomst bestaat uit prominenten leden van GroenLinks. Helaas is de jongeren organisatie van GroenLinks totaal niet benaderd door de commissie, terwijl het Bestuur van GroenLinks, DWARS zoveel mogelijk betrekt bij de ontwikkeling van de partij. "Het gaat onder andere over de toekomst van GroenLinks en hoe GroenLinks de afgelopen jaren heeft gehandeld. Je zou dus zeggen dat jongeren hierbij ook betrokken moeten worden. Echter is dit totaal niet het geval geweest. Dat is toch wel enigszins opmerkelijk" Aldus de politiek voorzitter Joeri van der Hoff. Het rapport van Ojik heeft op veel punten kritiek en brengt een aantal knelpunten naar voren. Suggesties ter verbetering worden echter niet aangeboden. DWARS vindt dat een gemiste kans van de commissie.

DWARS sluit zich aan bij het rapport van Ojik dat GroenLinks zich niet helder en duidelijk weet te profileren op het gebied van milieu. DWARS vindt dat GroenLinks haar Groene idealen weer meer mag tonen en er ook trots op mag zijn. "Vrolijke idealen, pragmatisch en slimme technologie voor het oplossen van het milieuprobleem moet hoog op de agenda komen te staan bij GroenLinks zodat GroenLinks de partij voor de toekomst wordt in plaats van een leuk alternatief of tweede keus, wat momenteel de rol is."

Helaas is er weinig aandacht voor de jongeren en er wordt op een ouderwetse en moraliserende manier naar de partij en de toekomst van GroenLinks gekeken. Volgens DWARS is een dergelijke moraliserende benadering juist hetgeen wat de jongeren totaal niet aantrekt. "Jongeren willen geen moraliserend verhaal horen, maar zijn veel pragmatischer en idealistischer ingesteld" stelt Van der Hoff. Er wordt een nadruk gelegd over het gebruik van een hybride auto in de landelijke verkiezingscampagne, van Ojik stelt in zijn rapport dat gebruik ervan een verkeerde indruk geeft en vindt dat GroenLinks moet uitdragen dat er juist totaal geen gebruik moet worden gemaakt van auto's. "Dat is een mentaliteit van voor 1885, hier hebben jongeren geen boodschap aan. Wij willen praktische en innovatieve oplossingen voor een beter milieu. Jongeren zijn veel meer voor het stellen van grenzen dan het simpel weg verbieden" stelt Van der Hoff. "Een dergelijke insteek van het rapport maakt opnieuw duidelijk dat er vanuit de oude moraliserende ideeën wordt gedacht en totaal niet gekeken wordt hoe jongeren hier tegenover staan." DWARS pleit dan ook voor een meer innovatieverre benadering van het milieuprobleem met de nadruk op het stimuleren van nieuwe technologieën en praktische oplossingen.

Wel zijn de GroenLinks Jongeren erg te spreken over het feit dat de commissie Ojik zich grotendeels achter de landelijke campagne schaart. DWARS hoopt dat dit rapport een inhoudelijke discussie te weeg kan brengen over een pragmatisch en vrijzinnig op de toekomst gericht GroenLinks.

______________________________

DWARS, GroenLinkse jongerenorganisatie is de onafhankelijke jongerenorganisatie gelieerd aan GroenLinks. ______________________________

Noot voor de redactie,