Gemeente Breda

Tussentijdse evaluatie Grotestedenbeleid 2005-2009 Breda

Burgemeester en wethouders hebben het Grotestedenbeleid (GSB) voor de periode 2005 tot en met 2009 tussentijds geëvalueerd.

Uit die evaluatie, de zogenoemde midterm review, blijkt dat Breda goed op weg is met het realiseren van de afspraken, zoals die in 2005 met het rijk zijn gemaakt. De meeste doelstellingen zijn gerealiseerd of worden in 2009 gehaald. De afspraak over het aantal nieuwbouwwoningen in uitbreidingsgebieden wordt pas na 2009 gehaald. Dit houdt verband met de vertraging in het woningbouwprogramma rond Teteringen. De tussentijdse evaluatie is besproken met de betrokken ministeries en komt dit najaar aan de orde in de commissie Bestuuren de gemeenteraad.

In 2005 zijn doelen en prestaties met het rijk afgesproken op sociaal gebied en op het gebied van integratie en veiligheid (SIV), stedelijke vernieuwing (ISV) en economie. De meeste SIV-doelstellingen zijn of worden eind 2009 gerealiseerd. Zo wordt in de opvang en begeleiding van mensen met problemen voorzien via onder meer de afgesproken aantallen plaatsen voor dag- en nachtopvang, crisisopvang en verslavingszorg. Ook zijn wijkveiligheidsplannen gemaakt voor woongebieden als Geeren, Belcrum/Spoorbuurt en Oud-Tuinzigt. Verschillende winkelcentra, waaronder de Bredase binnenstad, hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen gekregen. Over het tegengaan van overgewicht bij de jeugd tot 19 jaar is nog geen uitspraak te doen. De nog ontbrekende gegevens komen deze zomer beschikbaar.

Het ziet ernaar uit dat ook de meeste afspraken over stedelijke vernieuwing gehaald worden, zoals die over het omzetten van huur- in koopwoningen, te slopen woningen en volledig toegankelijke woningen voor ouderen. De nieuwbouw van woningen als uitbreiding van de stad blijft, zoals gezegd, flink achter. De kwaliteit van de (woon)omgeving vraagt de komende jaren aandacht: bij bodemsaneringen, geluidssaneringen van woningen en luchtkwaliteit gaat het wel de goede kant uit, maar het is de vraag of eind 2009 ook de doelen zijn bereikt rond groenprojecten, verbeterde openbare ruimte en fysieke voorzieningen voor culturele en sociale activiteiten,bijvoorbeeld gemeenschapshuizen.

Bij economie is de doelstelling om het aantal delicten tegen bedrijven met 15% te verminderen inmiddels gehaald en lukt het waarschijnlijk ook om 40 hectaren bedrijventerrein voor 2009 te herstructureren. Het gemeentelijk ondernemersloket is inmiddels aangesloten op het nationaal elektronisch bedrijvenloket en de (semi)publieke instellingen zijn via breedband met elkaar verbonden. De doelen voor verbetering van het innovatief vermogen van het bedrijfsleven zijn nog niet gehaald. Over het onveiligheidsgevoel en de tevredenheid van ondernemers over de gemeentelijke dienstverlening kan op dit moment nog niets worden gezegd, omdat de landelijke Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat pas eind 2007 verschijnt.

Na de zomer verschijnt een landelijk rapport over de resultaten van de midterm review in alle steden gezamenlijk. In de eerste helft van 2010 vindt per stad een eindverantwoording plaats. Dan moet ook Breda laten zien in hoeverre het Grotestedenbeleid is gerealiseerd. Is dat op onderdelen niet gelukt, dan wordt bepaald wat daarvan de oorzaken zijn. Als die de stad kunnen worden aangerekend, dan bestaat de kans dat Breda de verstrekte subsidie (deels) moet terugbetalen. Maar daar ziet het niet naar uit.

Doel van het GSB is: aantrekkelijk ingerichte, veilige steden, economisch vitaal, met goede vestigingslocaties, een stevige sociale samenhang en werk voor wie dat zoekt. Om dat te kunnen bereiken, heeft Breda subsidie van het rijk gehad. Behalve Breda hebben ook de andere
30 grote steden in Nederland (de G27 en de G4) een tussentijdse evaluatie opgesteld.

Breda, 4 juli 2007

Te downloaden:

* GSB-MonitorBredaPrestatiedoelstellingenDefinitief20070626.pdf