Gemeente Hilversum

Inwoners Hilversum geven gemeente een krappe voldoende

4 juli 2007
De gemeente informeert burgers voldoende. Dat is één van de uitkomsten van het burgerpanel dat in het voorjaar van 2007 geraadpleegd werd. Dit panel bestaat uit een representatieve groep Hilversummers en kreeg door het onafhankelijke onderzoeksbureau TNS NIPO een aantal vragen voorgelegd over de manier waarop de gemeente hen informeert en betrekt bij gemeentelijke plannen. Uit het onderzoek blijkt dat de inwoners de gemeente een krappe voldoende geeft. Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek waarin ook ambtenaren, raadsleden en bestuurders vragen voorgelegd kregen. Ook zij geven aan dat de gemeente een duidelijke stap voorwaarts heeft gemaakt en dat ook de komende jaren geïnvesteerd zal blijven worden in het voeren van de dialoog en het vergroten van de participatie met inwoners. Om de voortgang te kunnen meten zal er over twee jaar vervolgonderzoek worden gedaan.

Selectie van vijf projecten
Naast het meten van de algemene tevredenheid is er gekeken naar een vijftal projecten. Het gaat om het Langgewenst, Wijk over 't Spoor, handhaving bestaande bouw, de WMO en een wijkveiligheidsplan. Deze projecten zijn geselecteerd omdat bij de uitvoering en planontwikkeling bewoners actief betrokken zijn. Gekeken is naar de aspecten het nemen van initiatief, de aanpak, de wijze van informeren, het nakomen van afspraken, het serieus nemen van de burger, het verstrekken van goede informatie, de rol en invloed en de uiteindelijke belangenafweging. Op al deze aspecten scoren de projecten voldoende tot goed. Het project Wijk over 't spoor scoort daarin het best. De respondenten geven aan vooral de openheid en creativiteit in de aanpak te waarderen. De openheid zorgde voor vertrouwen in de uitvoering. Aangegeven werd dat duidelijkheid in de rol en mate van invloed kritische succesfactoren vormen in het participatieproces. Ook is aangegeven dat het essentieel is duidelijkheid te geven over de verschillende belangen bij projecten. Hierdoor scoort het Langgewenst van de vijf geselecteerde projecten minder goed. Tot slot geven de respondenten aan het te waarderen als informatie gericht aan hen bijvoorbeeld in de vorm van huis-aan-huisbrief wordt verstrekt. Ook zou er meer informatie beschikbaar kunnen komen op de website van Hilversum zodat inwoners nog actiever betrokken kunnen worden.

Hilversum investeert in participatie
De resultaten geven aan dat participatie werkt en dat het voortdurend aandacht moet blijven krijgen en houden. Om die reden heeft het college van Burgemeester en Wethouders voorgesteld hiervoor in de budgetrapportage 2007 EUR 85.000 beschikbaar te stellen. Ook stelt zij daarin voor de website aan te passen en interactiever te maken. Daarnaast zal er eind december 2007 een werkconferentie plaatsvinden waarin gekeken gaat worden op welke wijze gemeente, corporaties/ontwikkelaars en inwoners met elkaar willen omgaan. Resultaat van de conferentie zal een model zijn waarin genoemde partijen tot afspraken komen over bewonersparticipatie bij besluitvorming bij bouwprojecten. Een voorbereidingsgroep gevormd door vertegenwoordigers van de Alliantie, Dudok Wonen, Gooi en Omstreken, bewonersvereniging HOOH, gemeente, raadsleden, Vereniging Huurders Electrobuurt, stichting behoud Zuiderkerk en een actieve bewoner uit de Hilversumse Meent heeft hiervoor een voorstel gemaakt dat vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders is omarmd. In een drietal bijeenkomsten heeft de voorbereidingsgroep gewerkt aan de opzet van de werkconferentie.
Vragen die tijdens de conferentie centraal zullen staan, zijn onder meer:


* Hoe kunnen we er voor zorgen dat alle bewoners worden gehoord en bereikt?

* Hoe krijg je alle partijen aan tafel?

* Hoe houden we de gezamenlijke positieve grondhouding vast?

De voorbereidingsgroep zal een belangrijke rol spelen bij de werkzaamheden die nodig zijn om de conferentie te laten slagen. Hiervoor wordt 3 maanden de tijd genomen.