Gemeente Rotterdam

De komende jaren komen er 4.500 vrijwilligersbanen bij in Rotterdam. In lijn met de motie van PvdA-raadslid Wijntuin wordt de college­ doelstelling van 3.750 nieuwe vrijwilligerstrajecten daarmee verder uitgebreid. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) ziet vrijwilligersbanen als een belangrijk middel om mensen uit een sociaal isolement te halen en een tegenprestatie voor hun uitkering te vragen. Ook biedt dit hen perspectief op een reguliere, betaalde baan: Dit is de praktijkinvulling van ons motto: Iedereen werkt mee.

Het Rotterdamse college van b en w wil deze collegeperiode 20.000 meer Rotterdammers aan het werk krijgen. Wethouder Schrijer presenteerde hiervoor onlangs het Beleidskader Werk en Re-integratie 2007-2010. Kern van dat kader is de arbeidsmarktladder die naar regulier betaald werk leidt (hoogste trede). Om het motto iedereen werkt mee mogelijk te maken zijn er drie andere treden, waarvan de laagste twee werken met behoud van uitkering inhoudt. De laagste trede sociale activering ofwel de vrijwilligersbaan met behoud van uitkering is bedoeld voor uitkeringsgerechtigden met een tijdelijke ontheffing van de arbeidsplicht. Schrijer: In een vrijwilligersbaan kom je niet alleen weer onder de mensen, je leert ook basisvaardigheden die nuttig zijn met het oog op werk, zoals op tijd komen, instructies, volgen, passend kleden en samenwerken met collegas.

Onbenutte Kwaliteiten
Vrijwilligersbanen zijn maatschappelijk nuttige activiteiten bij instellingen in de deelgemeenten en wijken. Bijvoorbeeld werken in een museum, op een school of in een verpleegtehuis. Bemiddeling naar deze vrijwilligersbanen wordt uitgevoerd door de Stichting Onbenutte Kwaliteiten (OK). Jaarlijks neemt een groot aantal Rotterdammers deel aan zogenoemde OK-trajecten; samen doen zij ongeveer één miljoen uren vrijwilligerswerk. Mensen worden geholpen bij het vinden van een passende vrijwilligersbaan en krijgen gedurende maximaal 18 maanden begeleiding, cursussen en zorg. Na een OK-traject kunnen deelnemers zelfstandig hun vrijwilligersactiviteiten voortzetten. Ook kunnen zij doorstromen naar de volgende trede op de arbeidsmarktladder een participatieplaats (met behoud van uitkering). Of ze kunnen uitstromen uit de uitkering naar betaald werk (al dan niet met een tijdelijke loonkostensuppletie). Ook voor mensen die geen uitkering ontvangen is de vrijwilligersbaan een mooie vorm van maatschappelijke participatie die past bij het motto Iedereen werkt mee.

Bron: Bestuursdienst, 04-07-2007