Gemeente Sneek


Beiaardconcert Sneek door Boudewijn Zwart

Boudewijn Zwart is door zijn artisticiteit en grote inzet een belangrijke propagandist van de beiaardkunst. Hij is aan maar liefst elf plaatsen verbonden als beiaardier, waaronder Dordrecht, dat in de toren van de Grote Kerk de grootste beiaard van Nederland bezit. Ook is Boudewijn Zwart een veel gevraagd gastbeiaardier. Meermalen heeft hij in Sneek geconcerteerd en hij komt er graag, getuige zijn opmerking bij de opgave van het programma: "Ik verheug me erop weer op de prachtige beiaard van Sneek te mogen musiceren".

Deze rasmuzikant zal op de Sneker beiaard een zeer gevarieerd programma ten gehore brengen met werken uit diverse periodes van de muziekliteratuur. Van de Nederlandse componist Julius Röntgen (1855 - 1932) speelt hij diens Klokkenspel Suite. Het eerste deel daarvan is getiteld "Het Sneeker Klokspel", dat gebaseerd is op een melodie die in het begin van de 18de eeuw op het toenmalige Sneker carillon moet hebben geklonken. Verder zullen werken worden uitgevoerd van George Frideric Handel, Edvard Grieg, Henk Badings en van de hedendaagse componist Paul Takahashi. In bewerkingen van Boudewijn Zwart zelf zal een selectie van "markante salonmuziekjes" van de toren klinken.

Het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk is een prima luisterplek. Programmaboekjes voor de zomeravondconcerten zij gratis verkrijgbaar in stadhuis, Martinikerk, Fries Scheepvaart Museum, Openbare Bibliotheek, bij de VVV en op de avond van het concert bij de ingang van de traptoren aan de noordoostzijde van de Martinikerk.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 3-7-2007