Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

toekomst

Waterplan bereidt K5-gemeenten voor op nattere toekomst

De K5-gemeenten in de Krimpenerwaard en de hoogheemraadschappen van Schieland en de Krimpenerwaard, de Stichtse Rijnlanden en Rijnland hebben een gezamenlijk waterplan. Gisteren verrichten de wethouders van de kernen en de hoogheemraden van de betrokken waterschappen met een symbolische handeling het startschot.

In het kersverse waterplan voor de K5-gemeenten staat beschreven hoe gemeenten en waterschappen de komende jaren in het gebied omgaan met water. Met het openen van een fles in de Schoonhovense haven losten de bestuurders van de betrokken gemeenten en waterschappen gezamenlijk het startschot voor het plan. Inwoners van de kernen kunnen straks meer genieten van het water, wonen in aantrekkelijkere wijken en houden in de toekomst de voeten droog.

Prettig wonen
Water vergroot de aantrekkelijkheid van de woonomgeving. Het waterplan besteedt daaraan veel aandacht. Waar mogelijk komen er natuurvriendelijke oevers in de K5-gemeenten. Dat houdt in dat verharde waterkanten plaats maken voor een inrichting met veel groen. Langs de oevers verschijnen meer mogelijkheden voor recreatie, zoals waterontdekplekken en schaatsroutes en het water wordt toegankelijker voor kano's.
Naast recreatieve waarde, hebben verschillende locaties een historische waarde, zoals de haven van Schoonhoven of de gedempte haven in Haastrecht. Informatieborden en een betere bewegwijzering zorgen ervoor dat ook dit bijzondere water de aandacht krijgt die het verdient.

Wateroverlast voorkomen
Een snelle afvoer van water voorkomt overlast. Daarvoor moet er wel ruimte zijn in de watergangen. Een watergang wordt ondieper door bagger. Dat ontstaat onder andere door bladval en dode plantenresten. Het water stroomt niet meer goed weg. En ook de kwaliteit van het water heeft eronder te lijden. De gemeenten en waterschappen stemmen daarom de baggerwerkzaamheden op elkaar af en zorgen er samen voor dat er genoeg en goed wordt gebaggerd.
Om wateroverlast te voorkomen is ook voldoende berging in watergangen nodig. Daarom komt er voor elke sloot, vijver of watergang die wordt gedempt ergens anders nieuw water in de plaats. Eerst dempen dan graven, dus. Daarnaast hebben gemeenten en waterschappen de afspraak gemaakt dat bij alle nieuwbouwplannen ruimte wordt gemaakt voor water. Tien procent van het bebouwde oppervlak is bestemd voor water. De wijken worden zó ontwikkeld dat mensen optimaal kunnen genieten van het water in hun omgeving.

Zorgen voor schoner water
Regenwater is normaal gesproken schoon water. Op veel plaatsen komt het regenwater nog in de riolering terecht, samen met afvalwater van huishoudens. Bij extreme regenval komt juist dit water, via overstorten, in de sloten en grachten terecht, omdat de riolering de hoeveelheid niet meer aankan. Op verschillende plaatsen wordt daarom een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Schoon regenwater wordt daardoor gescheiden van rioolwater en apart afgevoerd via de sloten en grachten.
Veel mensen ergeren zich aan kroos op het water. Kroos groeit als er veel voedingsstoffen in het water komen, via bijvoorbeeld bladeren die in het water belanden en hondenpoep langs de waterkant. Samen met bewoners gaan de gemeente en de hoogheemraadschappen zoeken naar slimme oplossingen die voorkomen dat voedingsstoffen in het water belanden.

Minstens even belangrijke vervuilers van regenwater zijn dakgoten, afvoerpijpen en bestrijdingsmiddelen. Afvoerwater komt in contact met bijvoorbeeld koper of zink en raakt zo vervuild. Vervolgens komt het in het oppervlaktewater. Chemische bestrijdingsmiddelen komen in de bodem en het oppervlaktewater terecht. Om het water in de kernen schoon te houden, gaan de hoogheemraadschappen en de gemeenten betere afspraken maken met projectontwikkelaars en aannemers over het gebruik van middelen en materialen.
Bodemdaling hoort bij de veengronden in de Krimpenerwaard. Om het gebied geschikt te houden voor wonen en werken, past het waterschap het oppervlaktewaterpeil hierop aan. Onderheide woningen en wegen dalen niet mee met de bodem en kunnen hierdoor mogelijk schade ondervinden. Daarom bekijken de gemeenten en waterschappen of het in de bebouwde kom mogelijk is om het waterpeil in stand te houden en overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken.

Het Waterplan wordt nu uitgewerkt in vijf jaarlijkse maatregelenplannen, waarin de concrete maatregelen worden benoemd.

schoonh.jpg (2126 Kb)