IBM

Nieuws

IBM opent wereldwijd Center of Excellence voor kernenergie

Amsterdam, 2 juli 2007 - IBM (NYSE: IBM) heeft vandaag de oprichting aangekondigd van het Global Center of Excellence for Nuclear Power in het Franse La Gaude, ter ondersteuning van veilige, betrouwbare en efficiënte elektriciteitsproductie door energiebedrijven over de hele wereld.

Het nieuwe expertisecentrum voor kernenergie betekent een verdere verdieping van de doorlopende samenwerking tussen IBM en vooraanstaande producenten van kernenergie ter verbetering van het ontwerp, bouw, veiligheid en werking van kerncentrales op basis van door IBM geleverde software, hardware, adviezen en andere producten voor de energiesector. Het gaat hierbij onder meer om adviezen voor ontwerp en architectuur van IT-systemen, krachtige computersystemen, geavanceerde functionaliteit voor simulatie en modellering, alsmede oplossingen voor Plant Lifecycle Management (PLM), die zowel gericht zijn op het verlengen van de levensduur van bestaande faciliteiten als op het stroomlijnen van de bouw van nieuwe kerncentrales.

IBM beschikt over ruime ervaring met advies- en ontwerpservices voor IT-systemen ten behoeve van de nucleaire sector in Frankrijk, waar 80% van de energie wordt geproduceerd door kerncentrales. Terwijl energiemaatschappijen steeds vaker toekomstplannen opstellen voor de productie van energie via nucleaire centrales, stelt IBM deze expertise via het expertisecentrum ter beschikking aan klanten over de hele wereld.

"Frankrijk beschikt over wereldwijd toonaangevende expertise als het gaat om kernenergie", aldus Robert Chu, directeur IBM Communications Sector van IBM France. "Door de inrichting van het expertisecentrum kan IBM niet alleen gebruik maken van de lokaal aanwezige talenten en vaardigheden van IBM op het gebied van ontwerp en implementatie van nucleaire systemen, maar ook van de geavanceerde kennis en ervaring van een toonaangevende markt voor kernenergie."

Dit initiatief versterkt de wereldwijd geïntegreerde strategie van IBM: gebruikmaken van de ter plaatse aanwezige kennis en vaardigheden om klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn. Het tijdstip is bijzonder gunstig, aangezien beleidsmakers in Europa, Azië en de Verenigde Staten op zoek zijn naar manieren om de uitstoot van CO2 te verminderen en tegelijkertijd hun energiebronnen te diversifiëren".

Het expertisecentrum voor kernenergie, dat wordt gevestigd in het IBM Industry Solutions Center in La Gaude, zal bovendien gebruik maken van de ervaring die IBM heeft opgedaan met de implementatie en modellering van nucleaire apparatuur in het nabijgelegen Cadarache, waar het kernfusieproject voor de International Thermo Nuclear Experimental Reactor (ITER) is gevestigd. Het nieuwe expertisecentrum gaat deel uitmaken van het wereldwijde IBM-netwerk van centra en onderzoekslaboratoria voor energie- en nutsbedrijven. Het gaat hierbij om IBM Industry Solution Centers in Dallas (Verenigde Staten), Tokio (Japan) en Beijing (China) en om het IBM Austin Research Lab in Austin (Verenigde Staten).

"Momenteel worden er in meer dan 30 landen over de hele wereld kerncentrales gebruikt voor de opwekking van energie. In deze landen neemt de behoefte aan geavanceerde hulpmiddelen voor risicomodellering en informatiesystemen ten behoeve van veilige en betrouwbare processen toe doordat de licenties van bestaande kerncentrales worden verlengd en er nieuwe centrales worden gebouwd", stelt Guido Bartels, General Manager van IBM Global Energy and Utilities Industry. "IBM beschikt over unieke kwalificaties om de nucleaire sector te ondersteunen bij het voorzien in deze behoeften. Het expertisecentrum sluit aan op onze strategische langetermijnvisie dat een gevarieerde energieportefeuille (met kernenergie en duurzame energievormen), in combinatie met een efficiëntere benutting van fossiele energie en intelligentere elektriciteitsnetten, onontbeerlijk is om te voorzien in de wereldwijd groeiende vraag naar energie en tegelijkertijd het milieu te ontzien".

Het expertisecentrum ondersteunt de kerncentrales bij een geslaagde implementatie van innovatieve IT-systemen, definieert bedrijfsprocessen en wisselt deze uit op basis van best practices voor veiligheid, betrouwbaarheid, efficiëntie en naleving van wetgeving, verschaft hulpmiddelen en adviesmethoden voor een effectieve afstemming van bedrijfs- en IT-aspecten, biedt een robuuste IT-infrastructuur en -architectuur voor de toepassing van strategische bedrijfsapplicaties en dient als demonstratiecentrum voor gemeenschappelijke oplossingen van IBM en haar partners in de sector.

De aankondiging van vandaag volgt op de recente investeringen ter waarde van $10 miljoen in IBM La Gaude. De geheel nieuw ontworpen faciliteit van 930 m2 voor het nieuwe La Gaude Industry Solution Center, dat realistische klantscenario's voor verschillende bedrijfstakken modelleert, koppelt sectorspecifieke trends op succesvolle wijze aan geavanceerde technologieën en technische oplossingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geïntegreerde technische en bedrijfsmatige processen uit de gehele onderneming.

De praktische benadering die in La Gaude wordt gehanteerd voor simulaties ten behoeve van de sectoren detailhandel, consumentenproducten, farmaceutica, gezondheidszorg, verzekeringen en telecommunicatie, stelt klanten en specialisten van IBM in staat om samen te werken aan het ontwerpen en ontwikkelen van oplossingen die een antwoord bieden op de uitdagingen waarmee de klanten worden geconfronteerd.
Bij IBM La Gaude zijn tevens sectorspecialisten werkzaam die SOA-principes (Service Oriented Architecture) en andere technologieën toepassen om meerwaarde voor de klant te genereren. Dankzij SOA kunnen bedrijven van uiteenlopende omvang hun bestaande investeringen in software en hardware hergebruiken en daardoor efficiënter, flexibeler en veiliger opereren. Het nieuwe expertisecentrum voor kernenergie bouwt voort op deze aanpak.

Het expertisecentrum werkt met een reeks applicaties van IBM en onafhankelijke softwareleveranciers voor de kernenergiesector. Het centrum geeft bovendien ondersteuning voor IBM Maximo Asset Management Solution, een basisapplicatie die door kerncentrales wordt gebruikt voor het beheer van kritieke proces- en IT-activa gedurende de gehele levenscyclus. Het expertisecentrum zal nauw met de ontwikkelingslaboratoria voor Maximo in de Verenigde Staten en Brazilië samenwerken om klanten over de hele wereld te helpen bij een succesvolle implementatie van de Maximo-oplossing voor de nucleaire sector.

Daarnaast zal het centrum strategische relaties aangaan met andere partners van de kernenergiesector, alsmede met regulerende instanties die zich met de sector bezighouden. De IBM Nuclear Advisory Council geeft leiding aan het nieuwe expertisecentrum.

Informatie over IBM
Bezoek www.ibm.com/nl voor meer informatie over IBM.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra Glazer
IBM Corporate Communications
06-22395732
sandra.glazer@nl.ibm.com