Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-07-2007

Gasthoogleraarschap in Ann Arbor
Al sinds 1950 biedt de Universiteit van Michigan te Ann Arbor, Verenigde Staten, de mogelijkheid jaarlijks een Nederlandse hoogleraar als gasthoogleraar aan te stellen. De KNAW draagt zorg voor de selectie van de aan Ann Arbor voor te dragen kandidaten en neemt de helft van de vergoeding voor dit gasthoogleraarschap voor haar rekening. Naast hoogleraren komen ook universitair hoofddocenten in aanmerking voor het gasthoogleraarschap. Het gasthoogleraarschap beslaat een periode van vier of acht maanden. Afhankelijk van de termijn start het hoogleraarschap in september of januari.

Kandidaten uit de gedragswetenschappen, maatschappijwetenschappen, geesteswetenschappen en rechtswetenschappen kunnen een aanvraag indienen. Voor de academische jaren 2008-2010 staat het gasthoogleraarschap in het teken van de volgende thema's:
* Religion and Multiculturalism in Europe
* European Security and Global Transformations
* European Governance and Democracy

In de Richtlijnen voor het aanvragen van een Visiting Professorship in Ann Arbor (pdf) zijn deze thema's uitgebreid beschreven.

De vergoeding voor het gasthoogleraarschap is vastgesteld op ten hoogste 89.000 euro voor hoogleraren en ten hoogste 66.000 euro voor universitair hoofddocenten. Deze bedragen zijn bestemd ter dekking van de salariskosten (8 maanden), de reiskosten van Nederland naar de Verenigde Staten en vice versa van de gasthoogleraar en eventueel zijn/haar gezin, alsmede van de kosten van huisvesting in Ann Arbor.

Aanvragen moeten uiterlijk 1 oktober 2007 bij de KNAW binnen zijn. Aanvragen worden slechts in behandeling genomen, wanneer deze tijdig per hardcopy worden ingediend. De KNAW stelt ten behoeve van de Universiteit van Michigan een voordracht op van te selecteren kandidaten.

* Aanvraagformulier Visiting Professorship Ann Arbor (Word)

Meer weten?

* zie de website van het Center for European Studies, University of Michigan, Ann Arbor, voor informatie over de huidige Netherlands Visiting Professor;

* u kunt ook contact opnemen met Secretariaat Afdelingen van de KNAW, tel. 020-5510810, e-mail: afdelingen@bureau.knaw.nl