Van der Knaap stelt Raad in voor civiel-militaire zorg

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap installeert donderdag 5 juli in Den Haag een Raad van Toezicht voor civiel-militair zorgverlening aan veteranen. Deze 'Raad van toezicht en advisering ten behoeve van het civiel-militair zorgsysteem voor hulpverlening aan veteranen en het wetenschappelijk onderzoek naar aandoeningen gerelateerd aan uitzendingen' moet bijdragen aan een voortdurende verbetering van het zorgsysteem voor veteranen. De toezichtraad staat onder leiding van oud-Eerste Kamerlid voor D66, mevrouw Marie-Louise Tiesinga-Autsema.

De raad gaat toezicht houden op het civiel-militair zorgsysteem voor de hulpverlening aan veteranen. Ze bewaakt de kwaliteit van het zorgsysteem, bevordert de samenwerking tussen de betrokken partijen en geeft advies over het wetenschappelijk onderzoek naar uitzendinggerelateerde aandoeningen. Voor deze laatste adviestaak wordt een programma-adviescommissie voor onderzoek in het leven geroepen. De raad adviseert staatssecretaris Van der Knaap gevraagd en ongevraagd over alle genoemde onderwerpen.

De zorg voor veteranen is een verantwoordelijkheid van de Nederlandse maatschappij en Defensie in het bijzonder. Door de instelling van deze onafhankelijke Raad van Toezicht kan de civiel-militaire hulpverlening voor veteranen verder worden verbeterd.

Noot voor redacties (