Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2060719820

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de beïnvloeding van kinderen via de Donald Duck. (Ingezonden 3 juli 2007)


1
Kent u de advertentiebijlage `Donald Duck kookboek. De lekkerste vleesrecepten uit Duckstad' bij Donald Duck nummer 26 van 2007? 1)


2
Acht u het verantwoord dat kinderen middels een reclame-uiting die qua toonzetting en vormgeving niet te onderscheiden is van het tijdschrift `Donald Duck' ongemerkt rechtstreeks beïnvloed worden door een adverteerder? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, bent u bereid maatregelen te nemen om dit soort vormen van ongewenste beïnvloeding tegen te gaan?


3
Acht u het vanuit milieuoogpunt verantwoord dat kinderen middels deze reclame-uiting, de campagne `Lekker fit met vlees' en de bijbehorende website aangezet worden tot het eten van meer vlees, gelet op het feit dat vlees door het kabinet is aangemerkt als het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket? Zo ja, waarom? Zo neen, bent u bereid maatregelen te nemen om dit soort vormen van ongewenste beïnvloeding tegen te gaan?


4
Acht u het vanuit gezondheidsoverwegingen verantwoord dat kinderen middels deze reclame- uiting, de campagne `Lekker fit met vlees' en de bijbehorende website aangezet worden tot het eten van meer vlees, gelet op de schadelijke effecten van verzadigde vetten in vlees? Zo ja, waarom? Zo neen, bent u bereid maatregelen te nemen om dit soort vormen van ongewenste beïnvloeding tegen te gaan?


5
Acht u het verantwoord dat het vooropgezette doel van deze campagne is tegenwicht te bieden aan het feit dat "scholieren volgens onderzoek steeds minder vlees eten"? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, bent u bereid maatregelen te nemen om dit soort vormen van ongewenste beïnvloeding tegen te gaan? 2)


6
Acht u het verantwoord dat kinderen middels deze reclame-uiting, de campagne `Lekker fit met vlees' en de bijbehorende website aangezet worden tot het eten van meer vlees, gelet op de doelstellingen die door het Kabinet zijn vastgelegd in de preventienota `Langer Gezond Leven 2004-2007' en het `Convenant Overgewicht' om overgewicht onder jongeren tegen te gaan?


7
Kunt u aangeven in hoeverre de overheid heeft meebetaald aan de campagne `Lekker fit met vlees', middels de bijdrage aan het productschap Vee, Vlees en Eieren? Deelt u de mening dat
-in de zin van artikel 11 van de Reclame Code voor voedingsmiddelen- de overheid deze reclame-uiting ondersteunt?


8

Deelt u de mening dat aanprijzing van milieubelastende producten zoals vlees door kinderidolen als Donald Duck, in een voor hen niet als reclame herkenbare advertorial, een vorm van ongewenste en misleidende beïnvloeding vormt? Zo ja, bent u bereid maatregelen te treffen die dergelijke ongewenste beïnvloeding voorkomen? Zo neen, waarom niet?


1) Donald Duck, nr. 26, 2007

2) http://sanomayoung.lectric.nl/Nieuws%20-
%20homepage/2006/Vleesinformatiepunt%20en%20Young,-c- ,%20%E2%80%98Lekker%20Fit%20Met%20Vlees%E2%80%99.aspx