Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jongeren vinden jeugdverblijven via online databank (03/07/07)

Het vinden van een geschikt kamphuis in Vlaanderen wordt voor jeugdbewegingen en jongerengroepen voortaan iets makkelijker. De gebruiksvriendelijke online databank www.jeugdverblijven.be stelt de gegevens van alle Vlaamse jeugdverblijfcentra uitgebreid voor. De webstek werd ontwikkeld door het Centrum voor Jeugdtoerisme (sinds
2005 steunpunt voor alle uitbaters van Vlaamse jeugdverblijfcentra), in opdracht van Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois. De ministers lanceerden de webstek vandaag in kamphuis Zennedal in Buizingen, één van de ruim 500 kamphuizen in de databank.

Aan het begin van de zomervakantie vertrekken traditiegetrouw heel wat jeugdbewegingen op kamp of bivak. Voor de meeste groepen begint de naarstige zoektocht naar een geschikte locatie twee of drie jaren op voorhand. De leiding moet met heel wat elementen rekening houden. Niet alleen de grootte van de groep en de locatie, maar ook de concrete ligging, de faciliteiten, speciale voorzieningen voor personen met een handicap enz ... Gezien Vlaanderen vooral in de zomerperiode niet bepaald kampt met een overschot aan jeugdverblijven, is het belangrijk dat elke groep snel de locatie vindt, die het meest geschikt is voor de leden en de voorziene activiteiten. Dat geldt evenzeer voor de organisatoren van bosklassen, kadervorming, weekends enz gedurende de rest van het jaar.

Zowel de kamporganisatoren als de verhuurders zijn al enkele jaren vragende partij voor een vernieuwde databank en webstek, minister Anciaux en minister Bourgeois gingen dan ook graag in op deze vraag. www.jeugdverblijven.be bevat de gegevens van meer dan 500 jeugdverblijven. Een geavanceerde zoekfunctie leidt de bezoeker naar het meest geschikte kamphuis. Voor heel wat jeugdverblijven zijn fotos beschikbaar, kan een kalender geraadpleegd worden en/of kan met behulp van een digitaal formulier een aanvraag tot reservatie worden gedaan. Elk jeugdverblijf beschikt over een gastenboek waar commentaren en quoteringen kunnen worden achtergelaten. Tot slot kunnen uitbaters last-minute aanbiedingen kwijt en is er een rubriek voor jeugdgroepen met dringende aanvragen.

Zowel jeugdverblijven met een erkenning van Toerisme voor Allen als niet-erkende verblijven zijn te vinden op de webstek. Erkende verblijven krijgen wel een aparte vermelding en een ruimere beschrijving. Zo weet elke groep die in een erkend huis verblijft, dat ze in een kwaliteitsvolle brandveilige infrastructuur overnacht, aldus minister Bourgeois. Hij hoopt ook dat dit een extra stimulans vormt voor de niet-erkende huizen om hun veiligheid en kwaliteit te verhogen en de erkenning aan te vragen. Minister Anciaux besluit: Dankzij deze gebruiksvriendelijke centrale gegevensbank zal het vinden van een goeie jeugdkampplaats veel efficiënter gebeuren. Meer jongeren toeleiden naar degelijke kamplaatsen, daar is het uiteindelijk om te doen.

Auteur:
Vlaams minister van Toerisme
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Marijke Verboven
Telefoon: 02 552 70 89
E-post: marijke.verboven@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be