Senternovem



03-07-2007 | Minister lanceert Beroepsonderwijs in Bedrijf (BiB)

Met een korte film en een vraag- en antwoordspel met drie ondernemers gaf minister Maria van der Hoeven op 28 juni in Den Haag het startschot voor een nieuwe regeling: Beroepsonderwijs in Bedrijf (BiB).

Deze regeling is bedoeld om de aansluiting tussen bedrijven en beroepsonderwijs te verbeteren door nieuwe initiatieven in het praktijkleren. Zowel de minister als de overige sprekers - Willem Zwalve van SenterNovem en Loek Hermans van MKB-Nederland - wezen in hun toespraken op het innovatieve karakter van BiB. Ook nam Loek Hermans namens MKB-Nederland de film over BiB in ontvangst. BiB is er op gericht om het praktijkleren te verbeteren vanuit de vraag van de MKB-bedrijven en niet vanuit het onderwijs. Welke competenties verwachten de bedrijven zelf van hun stagiaires? En wat kunnen ze er zelf aan doen om de aansluiting tussen bedrijven en beroepsonderwijs te optimaliseren?

BiB-subsidie
Om in aanmerking te komen voor een BiB-subsidie moet een aanvraag worden ingediend door minimaal één MKB-bedrijf en één (regionale) instelling voor beroepsonderwijs. De looptijd van een BiB-subsidie is maximaal drie jaar. MKB-bedrijven en onderwijsinstellingen worden geacht zelf 50% van de kosten te dragen, maar - zo benadrukte de minister - dat mag ook in mensuren. Nog tijdens de lancering werd door FME-secretaris Ronald van der Mark de eerste BiB-aanvraag aan de minister aangeboden.