Provincie Zeeland


04-07-2007 - Zeeland echte fietsprovincie

Zeeland echte fietsprovincie

Het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets van de Provincie Zeeland heeft als eerste Nederlandse provincie het BYPAD certificaat in ontvangst genomen.

BYPAD

Van links naar rechts op de voorgrond: Dhr. Thijs van Duijn (BYPAD auditor), Wieteke Wolterbeek (Zeeuws Cordinatiepunt Fiets), Dhr. Manfred Neun (voorzitter van de European Cyclist Federation) Groepsfoto uitreiking certificaat
BYPAD betekent Bicycle Policy Audit, ofwel fietsbeleid audit. Deze methode wordt in heel Europa ingezet om te kijken hoe het met de kwaliteit van het fietsbeleid in verschillende regio's en steden is gesteld.

Hoewel de kwaliteitsmeting van het fietsbeleid hoofdzakelijk bedoeld is om de speerpunten van het fietsbeleid de komende jaren aan te scherpen, is het opmerkelijk dat het Zeeuwse Fietsbeleid hoog scoort ten opzichte van de andere Nederlandse en Europese regio's.

Naar aanleiding van de resultaten van de audit mag Zeeland zich een echte fietsprovincie noemen. Dankzij de besluitvorming van Provinciale Staten, waardoor het hoogste ambitieniveau mogelijk werd gemaakt, komt het fietsbeleid in Zeeland op alle punten zeer goed uit de bus. Zo blijkt uit de audit dat Zeeland het hoogste aantal inwoners heeft dat de fiets boven alle andere vervoersmiddelen verkiest in verhouding tot de andere regio's die hebben deelgenomen aan BYPAD. Uiteraard kwamen er uit de evaluatie ook verbeterpunten, die in het nieuwe fietsbeleid meegenomen kunnen worden.
Het BYPAD-certificaat is tijdens het fietscongres Velocity in het stadhuis van Munchen uitgereikt door de heer Manfred Neun, de voorzitter van de Europese Fietsersbond.
Zeeland is hiermee de eerste regio van Nederland die het certificaat in ontvangst heeft genomen.

BYPAD-methode

Om een beeld te krijgen van het huidige fietsbeleid in Zeeland heeft het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets een analyse laten uitvoeren door BYPAD.

Het fietsbeleid in Zeeland is door het BYPAD programma in 20 weken onder de loep genomen en beoordeeld op zeven verschillende punten. Het rapport is tot stand gekomen met medewerking van verschillende Zeeuwse gemeenten en waterschappen en het routebureau Zeeland.

Zeeland is beoordeeld op:

* de gebruikersbehoeften van de inwoners in Zeeland met betrekking tot bestaande fietsfaciliteiten en fietspaden.
* de invloed van beleidsmedewerkers en bestuurlijke leiders op de kwaliteit van het fietsbeleid.

* de opgestelde strategie van het fietsbeleid in Zeeland.
* de financiële en materiele ondersteuning met betrekking tot het fietsbeleid.

* concrete maatregelen en acties die zijn genomen om het fietsgebruik in Zeeland te stimuleren.

* hoe uitgebreid en recreatief en kwalitatief goed het fietsnetwerk in Zeeland is en wat er wordt gedaan om de fietser beter te faciliteren.

* op welke manier het huidige ruimtebeleid van de Provincie Zeeland het fietsgebruik in Zeeland ondersteund.

Andere regio's die het certificaat in Munchen uitgereikt kregen waren: Federal State of Styria, City of Feldkirch, Brussels-Capital Region, Region of Olomouc, Region of Zlin, Region of Ceske Budejovice, District of Borken, City of Zürich.

Wilt u meer weten over de uitkomsten van de BYPAD methode, of het rapport inzien, neem dan even contact op met Wieteke Wolterbeek op telefoonnummer 0118-631068.

4 juli 2007, H.F.M. Creemers, tel.: 0118-621361, persbericht 112/07