Royal Friesland Foods


3 juli 2007

Verhoging voorschotmelkprijs met 1 euro

Friesland Foods verhoogt voorschotmelkprijs met 1 euro

Friesland Foods heeft met ingang van 1 juli jl. de voorschotmelkprijs met 1,00 euro per 100 kg verhoogd. De eiwitprijs bedraagt nu 5,38 euro (was 5,47 euro per kg eiwit) en de vetprijs 3,36 euro (was 3,07 euro per kg vet).
De verhoging van de voorschotprijs is een gevolg van de ingeschatte ontwikkelingen bij de indexondernemingen Milcobel, Nordmilch, Humana Milchunion, Campina en Arla Foods. In de maand juni heeft een aantal indexondernemingen aangekondigd de melkprijs te verhogen.

De doorgevoerde verhoging met 1,00 euro per 100 kg per 1 juli is een weerspiegeling van de positieve ontwikkeling op de zuivelmarkt, zoals Friesland Foods reeds in de brief van 31 mei jl. aan de leden-veehouders heeft toegelicht. Opmerkelijk is de voortdurende stijging van de boterprijs die tot gevolg heeft dat de vetprijs stijgt en de eiwitprijs enigszins daalt.

De prijsaanpassing is de vierde verhoging van de voorschotmelkprijs in 2007. Eerder is de melkprijs verhoogd met 0,40 euro per januari, 0,30 euro per april en 1,28 euro per juni.

Friesland Foods toetst minimaal 4 keer per jaar de melkprijsontwikkeling. Van de geraamde marktconforme melkprijs wordt 95% als voorschot aan de leden uitbetaald.

Onderstaand is de ontwikkeling van de voorschotmelkprijs bij Friesland Foods in een grafiek weergegeven.