Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk SV/WV/07/23204 Datum 4 juli 2007

Onderwerp Motie Heerts, 28 333, nr 88

Op 26 april nam uw Kamer bovengenoemde motie aan.
In deze motie wordt de regering verzocht in overleg met gemeenten te bevorderen dat de uitkeringsverhoging voor volledig arbeidsongeschikten bijdraagt aan het streven naar inkomensverbetering, en dat eventueel verlies van de langdurigheidstoeslag dit streven niet ondergraaft.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft overleg gevoerd met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In dit overleg en het overleg met het uitvoeringspanel-- waarin een aantal gemeenten deelnemen--is overeengekomen op een praktische wijze uitvoering te geven aan de motie, gegeven het feit dat het op grond van de wet alleen mogelijk is langdurigheidstoeslag te verstrekken aan personen die langdurig op het sociaal minimum zitten. Als uitvloeisel van dit overleg zal de staatssecretaris schriftelijk bij alle gemeenten het gevolg van het verlies van deze toeslag door de verhoging van de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten onder de aandacht brengen. Daarbij zal er op gewezen worden dat dit verlies opgevangen kan worden door gebruik te maken van de regeling categoriale bijstand voor chronisch zieken en gehandicapten. Indien gemeenten geen verordening hierover hebben, kunnen zij gebruik maken van de mogelijkheid van bijzondere bijstand. In het uitvoeringspanel is vastgesteld dat deze werkwijze uitvoerbaar is.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)