Voedingcentrum


Aspartaam is veilig

3 juli 2007

Aspartaam is een prima alternatief voor suiker. Deze zoetstof is uitgebreid onderzocht en veilig bevonden. Er is geen verband met gezondheidsklachten en aandoeningen. Producten die zijn gezoet met aspartaam, zoals frisdrank en zuivel, zijn daarom een prima keus om onnodige calorieën te voorkomen â zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), worden pas toegelaten in Europa na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen aanwijsbaar gezondheidsrisico oplevert. Pas als onomstotelijk is bewezen dat ze veilig zijn, krijgen ze een E-nummer.

Geen verband met kanker

Toch doen over de zoetstof aspartaam allerlei geruchten de ronde, vooral op internet. Daarbij wordt de zoetstof in verband gebracht met allerlei ziekten en kanker, zoals leukemie. Dit is onterecht. Eind 2006 werd dit nog eens bevestigd door het Amerikaanse National Cancer Institute met de uitslag van een onderzoek onder ruim 500.000 mensen. Hieruit blijkt geen verband tussen het drinken van frisdrank met aspartaam en kanker. Ook KWF/Kankerbestrijding onderschrijft de veiligheid van aspartaam.

Kunstmatige stoffen goed onderzocht

Aspartaam is niet de enige toevoeging (additief) waartegen wantrouwen bestaat. Veel mensen denken dat stoffen die van oudsher in voedsel voorkomen, veiliger zijn dan stoffen die zijn gemaakt in de fabriek. Dit is een illusie. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen ânatuurlijkeâ en âkunstmatigeâ stoffen. Het verwerkt ze op dezelfde manier. Kunstmatige toevoegingen, zoals aspartaam, zijn uitvoerig onderzocht op hun veiligheid. Er is dus niets op tegen om suiker te vervangen door aspartaam. Met het oog op preventie van overgewicht is dat zelfs een goede keus.