VVD


4-7-2007

Generaal Pardon onuitvoerbaar zonder medewerking gemeenten

VVD-woordvoerder Zijlstra vindt het een botte schande dat de burgemeesters van Amsterdam en Utrecht weigeren het volledige generaal pardon onverkort uit te voeren.

De steden zijn huiverig voor de "keerzijde" van het generaal pardon. De afspraak tussen staatssecretaris en gemeenten bestaat er namelijk ook uit dat diegene die niet in aanmerking komen voor het generaal pardon Nederland moeten verlaten en dat gemeenten daar hun medewerking aan verlenen.

Volgens de liberalen dienen burgemeesters zich aan de wet te houden en niet alleen de lusten maar ook de lasten van het ambt te dragen. daar hoort bij dat illegalen worden opgespoord en teruggaan naar het land van herkomst. "Op deze manier zorgen burgemeesters er voor dat er over een paar jaar een nieuwe pardonregeling nodig is voor al die illegalen waarvan ze nu de gegevens niet willen geven", aldus Zijlstra.

Zonder duidelijkheid richting de groep illegalen die niet onder de pardonregeling vallen houden burgemeesters deze mensen vast in een uitzichtloze situatie. Zijlstra vindt dat asociaal beleid. Tevens creëer je zo hoop voor die mensen die naar Nederland willen komen

Terugkeer is daarom ook in het belang van de illegalen. De VVD heeft aan staatssecretaris Albayrak gevraagd om burgemeesters te verplichten om de gegevens aan te leveren. "Wij zullen de staatssecretaris steunen in haar toezegging aan de Kamer om een stevig en duidelijk uitzetbeleid te voeren."

woensdag 4 juli 2007

Voor nadere informatie: h.zijlstra@tweedekamer.nl