Gemeente 's-Hertogenbosch

04-07-2007
Parade autovrij

Voetgangers namen direct bezit van de Parade. Op 1 juli werd de Parade autovrij: na veertig jaar kwam er een einde aan de Parade als parkeerplaats. De wethouders Eugster (openbare ruimte) en Bart Eigeman (verkeer) maakten afgelopen zondag de Parade symbolisch autovrij. Zij duwden een veertig jaar oude oldtimer van het plein.

"Een historisch moment", aldus Bart Eigeman. "Een eindpunt, maar vooral het beginpunt van een nieuwe periode." Jetty Eugster benadrukte dat vooral iedereen moet blijven meedenken over de herinrichting van de Parade. "Blijf met ons meedoen. De handrem is er nu af, we zien nu nog beter hoe mooi de Parade er bij kan liggen."

Na de zomer bespreekt de gemeenteraad de nota van uitgangspunten voor de herinrichting. Daarin zijn ook reacties van de burgers verwerkt. Vervolgens wordt een aantal ontwerpers gekozen om met ideeën te komen. Uiteindelijk krijgen twee ontwerpers de opdracht hun idee uit te werken. Die plannen worden voorgelegd aan de bevolking.

In de aanloop naar de definitieve herinrichting neemt de gemeente maatregelen om voor de korte termijn het verblijven op de Parade aangenamer te maken. Zo komen er plantenbakken en banken en na het theaterfestival Boulevardgaan lichtslangen lijnen op het plein markeren.