Nederlandse Politiebond


Nuancering bij groei aantal interne onderzoeken

Sinds 2004 wordt de registratie van interne onderzoeken welke worden uitgevoerd door de 26 korpsen van de politie, in opdracht van de raad van Hoofdcommissarissen, jaarlijks verzameld in een landelijk overzicht. Eind juni verschenen de cijfers over 2006 en werd wederom de conclusie getrokken dat de politieorganisatie integriteit hoog in het vaandel heeft en niet verzuimd politiemensen die op onaanvaardbare wijze over de schreef gaan disciplinair of strafrechtelijk aan te pakken.

Een vergelijk van de cijfers met die van afgelopen jaar laat echter zien dat er in 2006 weliswaar 106 interne onderzoeken meer plaatsvonden dan in 2005 maar dat daarbij het aantal gevallen waarbij de verdenking werd weerlegd of niet aangetoond met 118 is toegenomen. Met even groot gemak zou men hieraan de conclusie kunnen verbinden dat het instrument intern onderzoek veel sneller wordt ingezet dan voorheen. Enerzijds zou dat kunnen wijzen op het serieuzer nemen van klachten van burgers maar evengoed is het een teken dat collega's juist minder op collegiale wijze worden aangesproken op hun (mogelijke) gedragingen of handelswijze, waardoor eerder en onnodig wordt overgegaan op zwaarder geschut in de vorm van een intern onderzoek.
Dit staat dan weer in schril contrast met de conclusie die de Raad van Hoofdcommissarissen jaarlijks trekt uit de rapportage. Want hoewel blijkt dat steevast ruim de helft van de incidenten wordt gemeld door collega's, is dat voor de Raad van Hoofdcommissarissen de aanwijzing dat politiemensen in toenemende mate bereid zouden zijn om hun collega's aan te spreken op misstappen en normafwijkend gedrag. Die conclusie lijkt hiermee toch wat voorbarig.

Gepubliceerd op 04 juli 2007 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.