Ingezonden persbericht


Persbericht - 4 juli 2007

Ter Horst: Laat gemeenten meer belasting heffen

AMSTERDAM, 4 juli 2007 - PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil gemeenten meer mogelijkheden geven om belasting te heffen. De inkomensbelasting zou dan omlaag moeten.

Dat zegt Ter Horst in het zomernummer van Elsevier dat vandaag verschijnt.

Zij reageert op de ophef over haar besluit om gemeenten meer ruimte te geven de onroerendezaakbelasting te verhogen. Ter Horst begrijpt de woede daarover niet. 'Waarom is die angst er niet als het gaat over het Rijk? Als het kabinet voorstellen doet, is het parlement aan zet. Dat is op lokaal niveau net zo. Als de gemeenteraad een verhoging van het tarief afkeurt, gebeurt het niet.'

Ter Horst begrijpt wel dat het publiek niet altijd de relatie ziet tussen belastingen en wat er voor wordt gedaan. 'Ik ben ervoor om op belastinggebied meer te delegeren aan gemeenten, dan zien mensen meer wat er in hun buurt mee wordt gedaan. In dat geval zal de inkomstenbelasting uiteraard omlaag moeten,' aldus de minister tegen Elsevier.

Ze spreekt in Elsevier verder de wens uit om vaker in de Tweede Kamer te verschijnen. Het parlement nodigt een minister alleen uit als die een brief naar de Kamer heeft gestuurd of bij incidenten.

De oud-burgemeester van Nijmegen, tevens oud-wethouder van Amsterdam, is sinds 22 februari van dit jaar nieuw in de landelijke politiek. Ze mist overleg op hoofdlijnen. Haar suggestie: 'Zou het niet interessant zijn om eens een keer met de benen op tafel te praten over wat er de komende jaren gaat gebeuren?'

Noot voor journalisten:

De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.