NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Nieuwe NVAB-richtlijn ischemische hartziekten

De NVAB heeft een nieuwe richtlijn voor bedrijfsartsen uitgebracht die de beste begeleiding beschrijft van werknemers met een ischemische hartziekte. Met een actieve begeleiding en een juiste inschatting van de belastbaarheid en afstemming met het revalidatieteam voorkomt de bedrijfsarts onnodig lang verzuim en mogelijk langdurige arbeidsongeschiktheid. De richtlijn is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap.

Ischemische hartziekten ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier onvoldoende is, meestal door vernauwingen of verstoppingen van de kransslagaders. Werknemers met een ischemische hartziekte hebben een te hoog ziekteverzuim en een te grote instroom in de WIA.

Gezien de aard van de aandoening en het belang van secundaire preventie (voorkomen van verergering) komt elke werknemer met een ischemische hartziekte in aanmerking voor begeleiding door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts inventariseert welke beperkingen de aandoening geeft, welke factoren werkhervatting belemmeren, welke factoren de ischemische hartaandoening kunnen verergeren, en voert gerichte interventies uit. De richtlijn geeft aan hoe de bedrijfsarts tijdens de begeleiding op gezette tijden het effect van de interventies kan evalueren. De bedrijfsarts draagt er zorg voor dat zijn beleid wordt afgestemd met dat van het hartrevalidatieteam, cardioloog en/of huisarts.

Deze richtlijn is door het Kwaliteitsbureau NVAB in de praktijk getest. Twintig bedrijfsartsen toetsten de uitvoerbaarheid van de richtlijn bij 79 werknemers met een ischemische hartziekte. De resultaten van deze praktijktest zijn verwerkt in de richtlijn zoals die wordt uitgegeven.

Leden van de NVAB krijgen de richtlijn automatisch toegezonden.

Klik hier voor de NVAB-richtlijn Ischemische hartziekten.

Klik hir voor de samenvatting van de richtlijn.

Klik hier voor het achtergronddocument bij de richtlijn.