Gemeente Smallingerland

Beeldkwaliteitsplan Raadhuisplein in inspraak
29 juni 2007

Het college heeft het beeldkwaliteitsplan voor het project Raadhuisplein deze week voor inspraak vrijgegeven. Dit plan is een aanvulling op de welstandsnota van de gemeente. Het is het kader waaraan de welstandscommissie straks het definitieve bouwplan voor het Raadhuisplein kan gaan toetsen. Beeldkwaliteit gaat over de richtlijnen waaraan het uiteindelijke bouwplan moet voldoen. Die richtlijnen zorgen voor een kwaliteitsniveau in de hoofdvormen van de gebouwen, aanzichten en materiaalkeuzes. Het beeldkwaliteitsplan is hier te raadplegen (pfd)

Op 4 juli is er vanaf 19.30 uur een informatie- en inspraakavond in de Bovenzaal van de Lawei. De avond wordt ook benut om op hoofdlijnen meer te vertellen over de stand van zaken van het project.

Belangrijke uitgangspunten voor de ruimtelijke structuur

De bebouwing rond het Raadhuisplein moet zoveel mogelijk gesloten zijn en richt zich op het plein. Op het maaiveld zijn er winkel- en horecafuncties, erboven is er ruimte voor woningen. De hoogte van de pleinwanden moeten minimaal 6 meter zijn om het plein ook enige geborgenheid te geven.

totaal overzicht vanuit het noordwesten
Totaaloverzicht vanuit het noordwesten

Op de noord- en zuidkop van het plein komt karakteristieke bebouwing. Zoals op een klassiek plein de kerk tegenover het stadhuis staat, zo komt op het Raadhuisplein een grand café met een authentieke uitstraling tegenover een moderne ranke woontoren van 45 meter hoog. Voor het grand café wordt een apart ontwerp gemaakt. Vandaar dat u dat nu nog niet terug ziet in de algemene tekening.

Overigens worden maximale bouwhoogten uiteindelijk in het bestemmingsplan geregeld. Om ook concreter te kunnen zijn over de gewenste beeldkwaliteit wordt er in dit beeldkwaliteitsplan wel een voorschot genomen op de mogelijke bouwhoogtes zoals die ook terugkomen in het ontwerp van de architect. Deze hoogtes staan in verhouding tot de bestaande bebouwing.

Langs de kant van de Drift wordt de rooilijn zo gemaakt dat de toren van de Grote Kerk weer zichtbaar wordt vanaf de rotonde Drift/Berglaan. Langs de Drift komt een bomenrij om het plein aan deze kant te begrenzen.

De hoofdentree van de parkeergarage onder het project Raadhuisplein â voor bijna 700 auto's â komt aan de kant van de Drift. Aan het Van Knobelsdorffplein komt een secundaire entree, vooral bedoeld voor bewoners. Aan de kant van de Drift komt nog een kleiner parkeerterrein voor kort parkeren, terwijl ook nog op het maaiveld van het Raadhuisplein nog enige jaren in beperkte omvang geparkeerd zal kunnen worden.

Waar letten we op bij de nieuwe bebouwing?

De bebouwing aan de noordzijde (ter hoogte van Café van Weleer, oude Kwantumpand) van het plein moet de terrassenfunctie van dit deel van het nieuwe stedelijke plein ondersteunen. Het nieuwe gebouw dat een grand caféachtige functie moet krijgen moet in ieder geval vrijstaand zijn. Het pand richt zich op het plein, maar op de begane grond ook op de Kerkstraat, die de belangrijkste verbinding tussen het Raadhuisplein en De Kaden gaat vormen. Er moeten geen blinde wanden ontstaan.

De oostkant van het plein aan de binnenzijde (nu de achterkanten van boekhandel van der Velde en slijterij Mitra) gaan dienst doen als echte pleinwand. De nieuwe bebouwing gaat naar voren zodat het huidige plein kleiner wordt. De winkelfunctie op de begane grond wordt transparant. De overgang tussen de winkels en de nieuwe woningen erboven, moet niet al te strak worden vorm gegeven. Vandaar dat op de tekening te zien is dat delen van de transparante gevels over de winkelrij hangen. De rooilijn verandert dus boven de winkellaag.

Aan de zuidkant van het plein aan de binnenzijde (de vroegere Edahwinkel) bestaat uit winkel en mogelijk dag â en avondhoreca op het maaiveld en de eerste verdieping. Daar bovenop komt een ranke woontoren van 45 meter hoog. Deze woontoren is in de beeldkwaliteit en het ontwerp een gewenst contrast met het grand café aan de noordkant van het plein. De nieuwe woontoren is ook bedoeld als oriëntatiepunt binnen Drachten.

De westzijde van het plein is nu de bestaande pleinwand (onder meer Friese Schathuis, Halfords, drogisterij Spoelstra, Scheer en Foppen en Blokker). De uitstraling en de hoogte van de gevels vragen om meer uitstraling en kwaliteit. De gemeente werkt aan een stimuleringsregeling. De details daarvan zijn nog onbekend.

De nieuwbouw aan de kant van de Drift bestaat uit een nieuwe winkellaag onder de bestaande woongebouwen. Aan weerskanten van deze buitenkant van project Raadhuisplein (nu het pand van de vroegere Nieuwe Weme en er tegenover de oude plek van Randstad en restaurant Triviant) komen pleinwanden met middelhoge bouwhoogtes (tussen 18 en 26 meter). Daarbij moet er absoluut rekening gehouden worden met het zicht op de kerktoren vanaf de Drift. De winkelpuien worden ook aan deze zijde transparant van karakter.

totaal vanuit het noordoosten
Totaal vanuit het noordoosten

De nieuwbouw aan de Kerkstraat, dus tussen de achterzijde van de panden aan de Zuidkade en de noordzijde van het nieuwe complex, komt dichtbij de Grote Kerk. De gevels moeten daarom vooral rustig en evenwichtig zijn, zodat de kerk zelf mooi blijft uitkomen.

De nieuwbouw aan het Van Knobelsdorffplein krijgt de uitstraling van een gesloten bouwblok met een binnengebied. Dat binnengebied is bedoeld als privé-terrein in combinatie met expeditie, functies en de ontsluiting van de oude en de nieuwe parkeergarage. Aan de zuidzijde van het project Raadhuisplein komen woningen die uitkijken op het Van Knobelsdorffplein. Deze woningen worden ontsloten vanaf het dak van de toekomstige winkels.

In het hele ontwerp zorgt nieuwbouw er mede voor dat er hoogteverschillen ontstaan tussen de bestaande en nieuwe bebouwing. De tussenliggende platte daken worden ingericht als een semi-openbaar "tweede maaiveld" en wordt dus verblijfsgebied. Het wordt ook de entree voor bestaande en nieuwe woningen. Dit is een belangrijke kwaliteit van het project omdat het mogelijkheden geeft om verschillende typen woningen te gaan ontwikkelen en niet alleen appartementen. Ook de architectonische uitstraling van de daken wordt er sterk door verbeterd. In plaats van grote vlakken bitumen dakbedekking met afvoerpijpjes ontstaat een vriendelijk ontworpen extra leefruimte.

Planning procedures en tijdelijke huisvesting
Na de inspraak op het beeldkwaliteitsplan dat over richtlijnen over het gewenste beeld gaat (dus geen eisen zijn) volgen de procedures rond de aanpassing van het bestemmingsplan en de bouwvergunning voor het hele project. De verwachting is dat die procedures in het najaar van 2007 gaan starten.

In diezelfde periode start een ruimtelijke procedure om de huidige supermarkt en de slijterij van het Raadhuisplein tijdelijk uit te plaatsen naar het open gebied in het toch nog te renoveren Thalenpark op de hoek Lange West â Oude Nering. Op deze plek wordt ± 1500 m2 winkelruimte voor de supermarkt en ± 130 m2 voor de slijterij met nette tijdelijke units gerealiseerd. Het is de bedoeling dat deze tijdelijke huisvesting halverwege 2008 start. Het is nu nog niet duidelijk hoe lang die tijdelijke situatie gaat duren.

Andere winkels die nu nog aan het Raadhuisplein zitten worden tijdelijk geplaatst in de panden langs de Drift van Wibra tot het voormalige pand van Triviant. De tijdelijke winkels richten zich op de Drift. Deze tijdelijke huisvesting is gepland vanaf begin 2008.

Planning nieuwbouw

De planning van de nieuwbouw is dat medio 2008 gestart wordt met de bouw van de eerste fase met daarin de Mediamarkt (vml locatie Edah) en de winkels langs de oostkant van de binnenzijde Raadhuisplein. Begin 2009 volgt dan de tweede fase in het gebied van de oude Albert Heijn en de voormalige Nieuwe Weme. Met de derde fase wordt begonnen als de tweede fase is opgeleverd. Deze derde fase ligt in het gebied waar eerst de bestaande winkels deels gehuisvest worden (van huidige Wibra tot en met vml. Triviant).

Oplevering van de eerste fase wordt voorzien voor eind 2009/begin 2010. De tweede fase wordt halverwege 2010 opgeleverd. Daarna is dus de start van de derde fase. Oplevering daarvan wordt verwacht in de tweede helft van 2011.

De parkeerkelder wordt ook telkens in deze fasen aangelegd en wordt dus gaande het project steeds groter.