Elektronisch Persoonlijk Gezondheidsdossier (EPG) komt begin 2008


VIANEN, 20070704 -- Iedereen met een basisverzekering kan in januari beschikken over een online gezondheidsdossier. Hulpverleners die betrokken zijn bij een behandeling kunnen informatie in het dossier plaatsen. De verzekerde kan hulpverleners toestemming geven de medische gegevens ter inzage aan te bieden aan hulpverleners die bij een behandeling betrokken zijn. Dit dossier komt tot stand terwijl het kabinet problemen heeft met de samenstelling en invoering van het elektronisch patiënten dossier (EPD) in 2009.

EPG is initiatief van KeurmerkZorg, artsen en Dokter.nl.

De doelstelling van het kabinet om het elektronisch patiënten dossier (EPD) in 2009 in te voeren, is niet haalbaar, volgens een gepresenteerd onderzoek onder bijna twaalfhonderd huisartsen, specialisten, apothekers en andere medici.

Voornaamste probleem is, dat niet duidelijk is welke informatie opgenomen moet worden. Ondertussen koersen we af op een medisch informatie infarct, aldus KeurmerkZorg. Zorgverleners zijn (nog) niet bereid medische informatie te delen met elkaar en de verzekerde patiënt weet vaak niet welke informatie bij wie zit.

Het EPG als thuismeet instrument voor de verzekerde.

Het EPG biedt de verzekerde patiënt zelf zijn eigen 'thuismeet' gegevens, die hij niet alleen op een correcte wijze opslaat, maar ook op een correcte wijze verzameld, zodat deze bruikbaar zijn voor zorgverleners.

Zorgverleners kunnen ook direct toegang krijgen tot het EPG van de verzekerde om daar medische informatie in te plaatsen.

KeurmerkZorg, een belangen- en kwaliteitsorganisatie, wil de stagnerende ontwikkelingen van het EPD en de daarmee samenhangende inzage rechten niet langer afwachten. Dat is niet in het belang van de verzekerden, die vanwege de enorme werkdruk in de zorg toch steeds vaker voor zijn belangen moet opkomen, aldus het bestuur van KeurmerkZorg.

EPG wordt onderdeel van het ZorgPaspoort.

Het ZorgPaspoort, (ook een initiatief van KeurmerkZorg) dat sinds 2006 aan verzekerden gratis ter beschikking wordt gesteld, biedt wereldwijd hulp en begeleiding bij calamiteiten, tot het op tijd innemen van medicijnen.
Bovendien heeft de verzekerde altijd inzage wat wel of niet onder de dekking van de basis- en aanvullende verzekering valt, alsmede wat er voor een bepaalde vergoeding reeds gedeclareerd is.

Meer informatie is te vinden op www.zorgpaspoort.nl