Onderzoek: 70% kent Europese Zorgpas niet


EINDHOVEN, 20070704 -- Nederlanders zijn nauwelijks bekend met de European Health Insurance Card, ook wel Europese zorgpas genoemd. Slechts 30% zegt de Europese zorgpas pas te kennen. Dit blijkt uit een onderzoek gehouden onder de bezoekers van het financiële portaal Mister Money (www.mistermoney.nl). Aan het onderzoek namen 625 mensen deel.

Het vakantieseizoen is weer aangebroken en Nederland trekt er massaal op uit, alleen zonder Europese zorgpas. Een ruime meerderheid van de ondervraagden, zo'n 70%, geeft aan de zorgpas niet eens te kennen. Slechts 12% van alle ondervraagden heeft de gratis Europese zorgpas wel aangevraagd.

De Europese zorgpas

Sinds januari 2006 kunnen alle Nederlanders met een zorgverzekering gebruik maken van de Europese zorgpas. Daarmee kunnen Nederlanders in buitenlandse zorginstellingen aantonen dat ze recht hebben op noodzakelijke medische hulp. De pas is geldig in alle landen van de Europese Unie. Daarnaast wordt de pas ook in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en zelfs Australië geaccepteerd.

Mocht een patiënt onverhoopt medische kosten maken in het buitenland dan hoeft hij of zij met een Europese zorgpas niets voor te schieten. De vergoeding die op basis van de zorgpas wordt ontvangen, is gebaseerd op Europese wetgeving en wordt bepaald volgens de maatstaven van de sociale ziektekostenverzekering die in het land geldt waar de zorg wordt genoten.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten niet verbaasd te zijn over het feit dat zoveel mensen de Europese zorgpas niet kennen. "De zorgverzekeraars hebben nauwelijks reclame gemaakt voor de Europese pas", aldus Eric Bassant van de Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast vindt ZN dat de alarmcentrales van zorgverzekeraars de vakantiegangers ook uitstekend kunnen helpen.

Deze reactie van ZN staat in contrast met wat de zorgverzekeraars zelf adviseren. Op de website van diverse zorgverzekeraars wordt de Europese zorgpas nadrukkelijk onder de aandacht gebracht en wordt er geadviseerd de zorgpas mee op vakantie te nemen. De Europese zorgpas kan er voor zorgen dat mensen sneller worden geholpen en de kosten voor deze zorg niet hoeven voor te schieten. Daarnaast zorgt de pas wellicht voor een betere gemoedstoestand van de reiziger.