NEN


Informatiemiddag ISO-normen LNG-installaties en -equipment

NEN, Shell, Gate(Vopak/Gasunie) en Enraf organiseren op 4 juli een informatiemiddag over recente ontwikkelingen op het gebied van ISO-normen voor LNG-installaties en -equipment. Deze organisaties gaan in op het gebruik van de normen in hun praktijk, daarnaast wordt de stand van zaken bij ISO toegelicht.

De betekenis van LNG (liquefied natural gas, oftewel vloeibaar aardgas) in de energievoorziening is de laatste jaren enorm gegroeid. In Nederland staan drie grote LNG-projecten op stapel: twee LNG-terminals in het Rotterdamse havengebied (Gate en 4Gas) en een in Eemshaven (ConocoPhillips-Essent). Hierdoor kan Nederland zich naar verwacht de komende jaren ontwikkelen tot de 'energiehub' van Noordwest-Europa. Het vooruitzicht van de slinkende Europese gasvoorraden en de stijgende energiebehoefte maakt energiediversificatie en daarmee LNG-import tot een voor de hand liggende oplossing van strategische waarde.

Mondiaal is een groei van LNG-activiteiten te constateren van jaarlijks meer dan 5 procent.
De mogelijkheden, kansen en investeringen in de LNG-sector zijn dan ook enorm. Om die te benutten, zijn wel nieuwe technologische ontwikkelingen nodig. Standaardisatie is daarbij een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid en betrouwbaarheid van installaties en equipment op hoog niveau te houden, en om de kosten te beheersen. Bij ISO is men daarom de laatste maanden gestart met het ontwikkelen van ISO-normen voor LNG-installaties en equipment.

Voor wie?
De informatiemiddag, in Delft, is bedoeld voor iedereen die te maken heeft of krijgt met LNG-installaties en equipment, zoals fabrikanten, ontwerpers, installatiebureaus, overheidsinstanties, energiebedrijven en oliemaatschappijen. Download het programma en het aanmeldingsformulier.

Meer weten ?
Voor meer inhoudelijke informatie: Henk van der Hoek, NEN-Energiewinning, telefoon (015) 2 690 170, e-mail: energy@nen.nl.