Ingezonden persbericht

BUITENTENTOONSTELLING HOOGVLIET

Van 4 t/m 8 juli is in Hoogvliet ongegeneerd gluren geoorloofd

De afgelopen jaren hebben de woningcorporaties Woonbron en Vestia, samen met de deelgemeente Hoogvliet, en bijgestaan door WiMBY!, een aantal zeer uiteenlopende bijzondere projecten gerealiseerd in Hoogvliet. Het is één van de grootste en meest ingrijpende stadsvernieuwingsopdrachten in Nederland.

Van buiten & binnen

Wat is het resultaat, hoe hebben bewoners dit ervaren, wat komt er nog meer en hoe ziet het er van binnen uit? De buitententoonstelling biedt de mogelijkheid de veranderingen van binnenuit te bekijken en te beleven, te praten met bewoners die bij de projecten betrokken zijn en te vragen wat hun ervaring is. Er zijn openhuis-stellingen, rondleidingen, fietsverhuur en speciale bustours met als gids insiders als directieleden van wooncorporaties, of raadsleden van de deelgemeente. Met een tentoonstellingsplattegrond in de hand wordt u langs de diversiteit aan projecten geleid, variërend van experimentele school- en cultuurgebouwen tot complexe samenwerkingsverbanden op het gebied van stedenbouw en landschap.

Fietsfanfare & opening

De feestelijke opening is op woensdag 4 juli 16.30 uur - 20 uur. Vanaf 16.30 uur vertrekt de fietsfanfare bij het Informatiecentrum Hoogvliet, Sprong 10 te Hoogvliet. Publiek kan een eigen fiets meenemen of instappen bij een van de vele fietstaxi's en daarmee kans maken op een onvergetelijke fietsrit. Een heuse band op één fiets, letter-fietsen, riksja's, bakfietsen, steps en tandems veroorzaken deze middag commotie in de stad. Om 17.15 uur opent de deelraadsvoorzitter officieel de Buitententoonstelling op de Meeuwenweide (Lengweg). Vanaf 15-20 uur is er op deze locatie de kindermeespeelvoorsteling 'Speelbeelden' van kunstenaar Paul Edens: bouw en stapel je eigen stad met behulp van acht reuzegrote, zachtrubberen objecten. Aansluitend zijn er twee filmpremières 'Hoogvliet zingt een lied' van Jord den Hollander & 'De Kruidenier en de geschiedenis van een wijk' van Jan Louter (Miroir Film).

FESTIVAL HEERLIJKHEID HOOGVLIET

Van 6 t/m 8 juli primeur: festival voor het eerst in het nieuwe, sprookjesachtige park de Heerlijkheid

In het weekend van 6, 7 en 8 juli is de vierde editie van het festival Heerlijkheid Hoogvliet. Het evenement vindt dit jaar voor het eerst plaats in het (grotendeels opgeleverde) Park de Heerlijkheid; een nieuw, sprookjesachtig recreatie- en vrijetijdspark met sportvelden, een evenemententerrein, een grote vijver in de vorm van Nederland, een natuurspeelplaats, een arboretum, hobbyhutten voor verenigingen en als kloppend hart de Villa, een uitbundig gedecoreerde cultuur- en feestzaal & grand café. Het park, het meubilair en de Villa zijn ontworpen door het Londense architectuurbureau FAT (Fashion Architecture Taste), een samenwerking met dS+V en Korteknie Stuhlmacher architecten en is gebaseerd op een grote bewonersparticipatie in het ontwikkelingstraject.

Heerlijkheidsfestival

Het festival test enerzijds de aantrekkelijkheid van het park onder het publiek en vormt anderzijds een aankondiging op het programma van de echte Heerlijkheid en de Villa de komende jaren. Er zijn landelijk beroemde en lokaal bekende dj's en muziekoptredens: van hiphop tot klassiek, van blues tot hindi pop. Verder is er een openluchtbioscoop, een meezingbioscoop, straattheater, dansworkshops, demonstraties, sportclinics, panna knockout toernooien en lekker eten. Op zondag is er een openlucht kerkdienst met live gospelconcert.

Opening 'Hoogvliet, wat ben je heerlijk!'

Vrijdagavond 6 juli wordt vanaf 18.00 uur het park met een feestelijk openingsprogramma ingewijd. Speciale gasten zijn cabaretière Mylene d'Anjou die om 20 uur haar geboorteplaats een ode brengt en het festival officieel opent. Verder watermuzikant Reinier Sijpkens die de Nederland-vijver met 100 klokken in een bootje inluidt. Neerlands bekendste hiphopduo Lange Frans en Baas B. treden aansluitend om 21 uur op. Intussen zijn er voetmassages en midgetsjoelwedstrijden onder leiding van theatergroep Powerboat. Het mobiele naaiatelier vermaakt en versiert de kleding van het publiek. Zondag 8 juli wordt het festival afgesloten met ondermeer de Meezingbioscoop 'Ja Zuster Nee Zuster!': die avond is het publiek van Hoogvliet de ster.

De Heerlijkheid Hoogvliet is een project van de deelgemeente Hoogvliet, Vestia, Wimby! en een groep Hoogvlietse participanten. Het park is gelegen op de hoek Herikweg / Venkelweg.

Opening vrijdag 6 juli: 20.00 uur Mylène d'Anjou & Kees van Pelt en 21 uur Lange Frans & Baas B. Terrein open 18 - 00 uur. Zaterdag 7 juli en zondag 8 juli: van 12.00 tot 00.00 uur.

Meer informatie kunt u vinden op: www.wimby.nl of vraag naar de uitgebreide programmafolder.

WiMBY! is de naam van een onafhankelijke stichting die sinds 2000 als doel heeft de grootschalige herstructurering van Hoogvliet op een hoger peil te brengen. WiMBY! bestaat uit Felix Rottenberg en Crimson Architectural Historians (Wouter Vanstiphout, Michelle Provoost, Annuska Pronkhorst en Simone Rots). In mei 2007 openden zij een tentoonstelling in Boijmans Van Beuningen die de projecten van WiMBY! en met name ook haar werkwijze presenteert (nog tot 19 augustus te zien). De Buitententoonstelling en het festival Heerlijkheid Hoogvliet markeren het moment dat WiMBY! zich na zes jaar terugtrekt uit Hoogvliet. De aandacht gaat bij het afscheid volledig uit naar Hoogvliet zelf, de bewoners en de belangrijke samenwerkingspartners Woonbron, Vestia en de deelgemeente Hoogvliet.