Ingezonden persbericht



D66 Tilburg stelt opnieuw vragen over alcoholbeleid bij Willem II

D66 Tilburg heeft opnieuw vragen gesteld over het alcoholbeleid in het Willem II stadion. In februari stelde D66 daar ook al vragen over. Het antwoord was toen niet afdoende voor de democraten. D66 vindt het verbod van bier op tribune, terwijl er wel gewoon bier verkort wordt, een overbodige regel die niet bijdraagt aan 'meer' veiligheid in het stadion.

Niet alleen D66 stoort zich aan het verbod van bier op de tribune ook vele supporters en supportersorganisaties hebben zich er al vele malen actief tegen verzet. Willem II stuurde zelf aan begin dit jaar een brief naar de gemeente om te komen tot een proef met bier op de tribune. De regel van bier op de tribune is door veel supporters aangegeven bij de door de gemeente opgezette actie 'Stofkam'. In antwoord op die verzoeken gaf de gemeente aan de regel aan het begin van het volgend seizoen te zullen heroverwegen.

Aangezien het nieuwe seizoen voor Willem II al weer zo goed als begonnen is, wil D66 weten of er al een beslissingen gevallen is. D66 wil mee werken aan een goed en realistisch veiligheidbeleid, ook bij wedstrijden van Willem II, maar D66 ziet niets in symbolische maatregelen als een verbod van bier op de tribune. "De mensen drinken graag een biertje bij de wedstrijd en in die anderhalf uur dat de supporters in het stadion zijn, moeten ze daar ook de mogelijkheid voor hebben" aldus Peter van Gool, commissielid voor D66 Tilburg. Er zijn voldoende andere mogelijkheden om de openbare orde te bewaken. "Supporters die al dronken bij het stadion aan komen, kunnen de toegang worden ontzegd en bij echte risico wedstrijden kan de burgemeester het stadion altijd droog leggen, zodat er helemaal geen alcohol verkocht kan worden", aldus Ruud van Esch, de fractievoorzitter van D66 Tilburg. Daarnaast is D66 Tilburg blij dat de voetbalwet er eindelijk gaat komen. De nieuwe voetbalwet zorgt dat er strenger gestraft kan worden als supporters zich toch misdragen en dat stadionverboden echt gehandhaafd kunnen worden

Bij andere clubs in de regio hebben ze niet zo'n streng beleid als bij Willem II waar het gaat om alcoholische dranken. Bij RKC Waalwijk, NAC Breda en PSV mag bij de meeste wedstrijden wel gewoon alcohol worden gedronken op tribune. Willem II heeft begin dit jaar verzocht om een pilot waarin in het stadion gekochte alcoholische dranken ook de tribune mee op genomen kunnen worden. D66 hoopt dat de gemeente aan deze realistische vraag tegemoet kan komen. "En anders zullen we kijken of we nog vervolgstappen kunnen zetten via de gemeenteraad", aldus Van Esch.