Socialistische Partij Rotterdam

Wake bij uitzetcentrum: stop het opsluiten van vreemdelingen

04-07-2007 * Afgelopen zondag was het weer zover, de maandelijkse wake bij het uitzetcentrum op Rotterdam Airport. Een bont gezelschap stond stil bij de slachtoffers van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Oane Sikkema doet verslag.

Foto: Jana Beranova

"In het uitzetcentrum bij Zestienhoven zitten mensen opgesloten onder zware omstandigheden, in een land dat liever lijkt te willen vergeten dat deze mensen bestaan. We sluiten ze op, proberen ze uit te zetten, maar nog vaker gooien we ze weer terug op straat, waar ze zich maar moeten zien te redden. Met een brief op zak waarin staat dat ze binnen 24 uur het land moeten verlaten. Hoe dat moet staat er echter niet bij.

Verhalen over binnen sijpelen door naar buiten dankzij de 'bezoekersgroep'. Deze mensen bezoeken elke donderdag de kerkdienst, om contact te leggen met de mensen die daar gevangen zitten. Ze horen hun verhalen aan en proberen ze, zover dat gaat, met praktische zaken (kleding, telefoonkaarten, speelgoed voor de kinderen, shampoo, etc...) te ondersteunen.

Foto: Trommelen

Om deze mensen te helpen heeft Jana Beranova haar gedicht 'Ik wens je' samen met anderen vertaald in zoveel mogelijk talen. Talen die ook binnen de muren gesproken worden. Een aantal van deze gedichten werd tijdens de Wake voorgedragen. U kunt het werk van de bezoekersgroep steunen door deze bundel voor 5 euro te kopen tijdens de volgende Wake of telefonisch te bestellen bij Kitty Nooteboom: 010-2622869.

Tijdens de Wake maken we, uit protest, minutenlang lawaai, waarvan we weten dat ze het binnen kunnen horen, omdat ze ons dat verteld hebben. Ze weten ook dat we daar staan, elke eerste zondag van de maand. Wij hopen dat ze daar moed uit putten, om door te leven en niet gek te worden.

Tijdens de Wake steken we ook bloemen in de hekken, of gooien we ze in de luchtkooien. Deze bloemen worden een kwartier na elke Wake door de bewaker belast met dit corvee opgeruimd. Dit keer hebben we de bloemen in een bos voor de poort gelegd, om het ze iets makkelijker te maken. En ja hoor... Het lijkt of we zo een spel met elkaar spelen, maar wel een spel met gruwelijke consequenties voor de mensen om wie het gaat. Mag een samenleving zo met haar vreemdelingen omgaan?"

Foto: Bezoekers

Zie ook:

* De volgende wake bij het UZC is op zondag 5 augustus om 19.00
* Dossier Asielbeleid