Gemeente Hengelo

VIBEZ: meer dan een taalcursus

Het begin van de zomer staat in het teken van eindexamenfeesten. Een dergelijk feest werd deze week ook gevierd in het Vrouwencentrum Hengelo, door de vrouwen die hebben deelgenomen aan het cursusproject Vrouwen In Besturen En Zo, afgekort: VIBEZ. Iedereen, niemand uitgezonderd, heeft het project met goed gevolg afgesloten en daarvoor een certificaat ontvangen van wethouder Oude Alink.

Uniek project

VIBEZ is een voor Nederland uniek project. In vijf tot zes maanden worden allochtone vrouwen geschoold tot voorlichters, workshopleiders of bestuursleden voor maatschappelijke organisaties. De achtergrond van de deelneemsters was zeer uiteenlopend; de exacte inhoud van de activiteiten van het project werd daarom niet van tevoren vastgelegd, maar samen met en door de vrouwen bepaald. Wat de meeste vrouwen voorafgaand aan de cursus gemeen hadden was een onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal en geringe deelname aan het maatschappelijk verkeer.

1. Een deel van de vrouwen heeft zich beziggehouden met computer- en internetgebruik. Die vrouwen geven binnenkort voorlichting over internetgebruik door kinderen en de rol van allochtone (groot)ouders daarbij.

2. Een tweede groep is opgeleid voor het zelfstandig geven van creatieve workshops zoals textielbewerking, beeldhouwkunst en bloemsierkunst in bijvoorbeeld buurtcentra. Sommige deelneemsters hebben inmiddels het plan opgevat om een eigen bedrijf op te zetten.

3. Een derde groep deelneemsters heeft de cursus gebruikt om plannen te maken voor het opzetten van nieuwe organisaties voor allochtone meisjes en vrouwen. Sommige vrouwen zijn reeds actief in bestaande organisaties.

Aan het project VIBEZ nemen 24 vrouwen deel. Het project eindigt in januari 2008; medio 2007 zijn de volgende resultaten gehaald:
* Totaal bereik (norm 16 tot 24 vrouwen): gehaald
* Zestig procent van de deelneemsters stroomt door naar een zelf opgericht platform, bewonersorganisatie of een verenigings- of stichtingsbestuur of een daaraan gelieerde groep (bestuurlijke participatie): gerealiseerd

* Twintig procent van de deelneemster stroomt door naar andere vormen van maatschappelijke participatie zoals vrijwilligerswerk: acht procent van de vrouwen.
* Voortijdige beëindiging van de deelname beperkt tot 20%: twee deelneemsters hebben de cursus vroegtijdig beeindigd.

Meer informatie?

Het project VIBEZ wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW, Directie Coördinatie Emancipatiebeleid.

SCALA (Marianne Jansen en Nura Aygur) voert het project uit.

Meer weten? Vraag Yvonne van Wijk: 074-245 98 25