Gemeente Zwolle

Groen licht voor duurzame ontwikkeling Zwolle


Datum uitgave: 07/04/2007

Het actief betrekken van de ondergrond bij de inrichting van de bovengrondse openbare ruimte, kan revolutionair bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van gemeente Zwolle. Hoe Zwolle dat moet aanpakken, wordt uitgelegd in de Visie op de Ondergrond van Zwolle. Het biedt onder andere handvatten voor uitvoering van de voornemens over CO2-uitstootreductie, onlangs geuit tijdens de G8-top in Duitsland. Ook in eigen land kan het handen en voeten geven aan de voornemens over duurzaamheid uit het 100-dagen akkoord van minister-president Jan Peter Balkenende.

Radicaal andere kijk op ondergrond toont verrassende kansen

Met de principes uit de Visie op de Ondergrond en de mogelijke toepassing ervan bij projecten als Noordereiland, Kamperpoort, Voorsterpoort en Stadshagen II, stemde het college vandaag unaniem in. Dit najaar besluit ook de gemeenteraad erover.

De visie toont aan dat slim gebruik van de ondergrond voordelen biedt op het gebied van energiegebruik, ruimtelijke inrichting en het drinkwaterbeheer. Werken volgens de principes van de visie levert verbluffende resultaten, o.a.:


* Verlaging van de CO2-uitstoot van 17% tenopzichte van 1998
* kostenverlaging van 75% voor de bodemsanering
* de ondergrond levert een financiële bijdrage aan de ontwikkeling van het landelijk gebied

* droge voeten en tegelijkertijd verdroging voorkomen
* schone grond- en drinkwatervoorraden

* aantrekkelijk aanbod van energie, koude en water voor bedrijven

Ontdekking van de ondergrond

Nu Zwolle de ondergrond heeft ontdekt als belangrijke basis voor een duurzame ontwikkeling, wil het college zo snel mogelijk beginnen om de visie in diverse projecten in de stad concreet toe te passen. Na goedkeuring van de gemeenteraad is het ook de bedoeling om de Visie op de Ondergrond op te nemen in het gemeentelijk beleid voor water, bodem, energie en groen. De ondergrond krijgt zo een nadrukkelijke plek in de ruimtelijke ordening.

Samen maken we de stad

Het ministerie van VROM kijkt met belangstelling mee naar de Zwolse visie, die met medewerking van belangrijke partners in de stad tot stand is gekomen, zoals het Waterschap, Vitens en Provincie Overijssel. In het voortraject is samengewerkt met circa 25 bedrijven en (semi)overheden. Via het onderzoeksbureau TTE dat de onderliggende studie uitvoerde, zijn innovatievouchers ingezet bij de Erasmus Universiteit (ESRI) voor het wetenschappelijk onderbouwen van de economische aspecten.

Symposium

Dit najaar, op 31 oktober, organiseert gemeente Zwolle, in samenwerking met TTE en uitgever SDU een symposium over `De Ontdekking van de Ondergrond', gesponsord door VROM. Het symposium wordt gehouden in het Dominicanenklooster in Zwolle en moet zo'n 300 professionals trekken, waaronder planologen, stedenbouwkundigen, juristen, financiële specialisten, WKO deskundigen, projectleiders bodem en bedrijfsleven. Het symposium is zeer zeker ook bedoeld voor bestuurders. Van hen moet groen licht komen voor de benodigde beleidsruimte om de visie in de praktijk te brengen. omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 04-07-2007 tot 03-08-2007

* milieuwijzer