SP Groningen

Ruim 6.000 Groningse handtekeningen voor openheid over Irak

03-07-2007 * De afgelopen weken is de Groningse SP de straat op gegaan om handtekeningen op te halen voor openheid over Irak. Resultaat: ruim 6.000 handtekeningen van Stadjers. Dinsdag 3 juli heeft Harry van Bommel samen met Martijn de Rooi van 'Openheid over Irak', Femke Halsema (GroenLinks) en Bart Griffioen (Stop de Oorlog) de 137.555 handtekeningen die in heel Nederland werden opgehaald aangeboden aan de Eerste Kamer. Voorzitter Fred de Graaf (VVD) van de buitenlandcommissie van de Eerste Kamer nam ze in ontvangst. De Eerste Kamer zal binnenkort debatteren over de voorwaarden waaronder Nederland aan oorlogen mee kan doen.

Van Bommel: "Mijn dank gaat in het bijzonder uit naar de 140 afdelingen van de SP die samen goed waren voor bijna 100.000 handtekeningen. Dat is bijna 80% van het totaal. De inbreng van de SP-activisten was doorslaggevend voor het slagen van deze actie. Er waren zelfs enkele doorzetters die in hun eentje duizenden handtekeningen hebben ingezameld en hele afdelingen tot grote actiebereidheid hebben opgezweept. Het is zonder meer fantastisch hoe zij vele vrijwillige uren samen in actie waren."

Een eerder voorstel voor een parlementair onderzoek kreeg in de Tweede Kamer onvoldoende steun. De PvdA - aanvankelijk pleitbezorger van een onderzoek - heeft geaccepteerd dat in het coalitieakkoord werd vastgelegd dat er geen onderzoek komt. De initiatiefnemers wijzen er echter op dat de PvdA in de Eerste Kamer niet gebonden is aan deze politieke handjeklap en zelfstandig kunnen kiezen vóór waarheidsvinding.

Van Bommel: "Als een land een oorlog steunt, moet natuurlijk zorgvuldig onderzocht worden wat goed en fout ging. Zeker als de oorlog desastreuze gevolgen heeft en honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Het is een schande dat dit door de PvdA is weg onderhandeld, zo ga je niet met een onderzoeksrecht van de Kamer om."

Zie ook:

* www.openheidoverirak.nu