D66

Kabinet doe iets met advies NVM: hervorm de woningmarkt

4 juli 2007

D66 heeft de regering gevraagd te reageren op de klacht van de NVM-makelaars dat de regering te weinig doet om de woningmarkt te verbeteren in de Randstad. De NVM luidt de noodklok nu de prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland in het tweede kwartaal van 2007 wederom verder is gestegen. Van der Ham: "Een koopwoning is voor veel huurders nu al onbereikbaar is, maar als dit zo doorgaat wordt het alleen maar erger."

De randstad kan volgens D66 alleen maar een topregio worden als er meer wordt geïnvesteerd in het middensegment van de woningmarkt, er meer wordt gebouwd en de woningmarkt wordt opengebroken voor jonge starters. Van der Ham: "De woningmarkt is een blinde vlak van dit kabinet. Een aftopping van de hypotheekrenteaftrek is onbespreekbaar. Ook zet de regering veel te veel in op woningen aan de onderkant van de markt en te weinig voor middeninkomens. De Randstad komt daardoor verder onder druk te staan en kan aan aantrekkingskracht inboeten. Dat moet echt veranderen."

Het is D66 een doorn in het oog dat zelfs tweeverdieners in de Randstad geen woning meer kunnen kopen. Het ideaal van zelfontplooiing waarvoor D66 staat, wil dat iedereen zich in Nederland kan opwerken en huiseigenaar kan worden.

1.