SP Noord-Holland

Ook meerderheid inwoners GV4-gemeenten is tegen herindeling

04-07-2007 * Een van de eisen die de wet aan herindelingplannen stelt is dat het draagvlak bij de bevolking van de betrokken gemeenten optimaal moet zijn of worden. Een groot kritiekpunt is dat Gedeputeerde Staten nalaten het draagvlak onder de inwoners op een serieuze manier te meten, namelijk door middel van een referendum.

De eerstverantwoordelijke gedeputeerde Albert Moens (GroenLinks) vindt dat niet nodig, omdat er volgens hem wel draagvlak voor de herindeling aanwezig is. Hij leidt dit af van het standpunt van de gemeenteraden van Muiden, Weesp, Naarden en Bussum, de GV4-gemeenten. Omdat drie van de vier gemeenteraden in vóór de herindeling zijn, stelt Moens dat het draagvlak onder de inwoners voldoende aanwezig is.

Er zijn echter sterke argumenten om aan Moens' redenering te twijfelen. Ten eerste zijn weliswaar drie van de vier gemeenten voor de herindeling, maar de gemeente Bussum is verreweg de grootste gemeente van de vier en Bussum is juist tegen. Ten tweede doet Moens het voorkomen dat de andere drie gemeenten de herindeling unaniem steunen. Maar dat is niet waar: alléén de gemeente Muiden is unaniem voor, de gemeenteraden van Weesp en Naarden zijn verdeeld.

Doorbordurend op de redeneertrant van Moens ontstaat nu een geheel ander beeld over het zogenaamde draagvlak onder de bevolking. De SP-fractie in Noord-Holland heeft per gemeente berekenend hoeveel inwoners vertegenwoordigd worden door één raadslid. De rekensom gaat als volgt: het aantal inwoners per gemeente gedeeld door het aantal raadsleden in de raad van die gemeente. Dit geeft het volgende resultaat: Muiden 523 inwoners, Weesp 1065 inwoners, Naarden 1006 inwoners, Bussum 1383 inwoners. In Muiden stemde alle dertien raadsleden voor de herindeling, dus nul tegen. In Weesp stemden vijf van de zestien raadsleden tegen. In Naarden stemden vijf van de zeventien raadsleden tegen. In Bussum tenslotte stemde alle 23 raadsleden tegen.

Als je het aantal tegenstemmende raadsleden per gemeente vermenigvuldigt met het aantal inwoners dat zij vertegenwoordigen, zie je dat in Muiden nul inwoners geacht worden tegen herindeling te zijn, in Weesp zijn 5.325 inwoners tegen, in Naarden zijn 5.030 inwoners tegen en in Bussum zijn 31.809 inwoners tegen. In totaal zijn in de vier gemeenten volgens Moens' eigen redenering 42.164 inwoners tegen de herindeling. De beoogde fusiegemeente zal 73.800 inwoners tellen. 42.164 tegenstanders gedeeld door het totaal van 73.800 inwoners laat zien dat 57% van de inwoners tegen de herindeling is!

Wat Moens en het college van Gedeputeerde Staten dus proberen te verkopen als een "breed draagvlak" blijkt bij nadere bestudering juist een minderheid van 43% te zijn. In plaats van een breed draagvlak voor de herindeling is een meerderheid van 57% van de inwoners dus tegen de herindeling. Statenlid Harald Bos: "De SP gaat Gedeputeerde Staten om opheldering vragen over deze bewuste of onbewuste misleiding. De bodem onder de redenering van het college is weggevallen en daarmee de bodem onder het fusieplan".

De provincie kan nu twee dingen doen: of de herindeling gaat van tafel, of het college gaat er alsnog voor zorgen, samen met de betrokken gemeentebesturen, dat in alle vier de gemeenten een volwaardig referendum gehouden gaat worden. De SP zal er alles aan doen om te voorkomen dat het college weer met allerhande smoezen probeert aan het oordeel van de inwoners te ontkomen.

Zie ook:

* Dossier Politieke Elite