Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Onderhandelingen CAO-Kenniscentra vastgelopen

Op dinsdag 3 juli jongstleden is het overleg voor een nieuwe CAO voor de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven vastgelopen. De directe aanleiding voor het afbreken van de CAO-onderhandelingen vormde de inzet van de bij de CAO -kenniscentra betrokken bonden (CNVO, ABVAKABO FNV, UNIENFTO en de AOB) ten aanzien van de loonontwikkeling voor de jaren 2007 en 2008.

In de afgelopen onderhandelingsrondes waren de kenniscentra de bonden op diverse dossiers al fors tegemoetgekomen. Een belangrijk aandachtpunt voor bonden was de intensivering van het beleid op het terrein van scholing en loopbaanbeleid. De kenniscentra hebben zich in dit verband bereid verklaard tot een bijna verdubbeling van het scholingsbudget. Daarnaast zijn afspraken gemaakt rond loopbaanbeleid en de mogelijkheid van werknemers om op kosten van de werkgever een loopbaanadvies in te winnen.
Ook hebben de kenniscentra het dringende verzoek van de bonden gehonoreerd om de huidige regeling voor de vergoeding van reiskosten woon-werkverkeer substantieel te verbeteren. De afspraken die hierover zijn gemaakt hebben betekenen een meer dan verdubbeling van de kosten die momenteel gemoeid zijn met de vergoeding reiskosten woon-werkverkeer.
In samenhang met bovenstaande afspraken hebben de kenniscentra bovendien een loonbod gedaan dat een verhoging van de lonen impliceert van bijna 3% op jaarbasis
Tot grote verbazing van de kenniscentra hebben bonden het totale pakket als te mager gekwalificeerd. De kenniscentra achten het onbegrijpelijk dat de bonden dit totale pakket, dat een stijging van de loonkosten ten gevolgen heeft van circa 4% van de loonsom per jaar, naast zich neer hebben gelegd. Bonden wensten een loonsverhoging van bijna 3,5% op jaarbasis, dit in samenhang met de reeds gemaakte afspraken rond scholing en vergoeding reiskosten woonwerkverkeer. De kenniscentra achtte deze inzet van bonden dermate onverantwoord, dat zij niet meer opportuun vonden het overleg voort te zetten en hebben het overleg afgebroken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Paul Harmes, tel 079-3294030, e-mail: p.harmes@colo.nl