Gemeente Bussum

Acht nominaties voor Ruimtelijke Kwaliteitsprijs

Uitreiking Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2007 op 5 juli aanstaande

De jury van de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs Bussum heeft acht projecten binnen vier categorieën genomineerd voor de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2007. Op 5 juli aanstaande om 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats. De prijs wordt uitgereikt aan de opdrachtgever en de architect/ontwerper van het winnende (bouw)plan.

Initiatief

Voormalig wethouder voor de Ruimtelijke Ordening Hans Zonneveld heeft ter gelegenheid van zijn afscheid als wethouder, het initiatief genomen tot het instellen van de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs Bussum. Hij wil via dit particuliere initiatief blijvende aandacht vragen voor de ruimtelijke kwaliteit in Bussum. Dit initiatief wordt van harte ondersteund door de gemeente Bussum en door enkele Bussumse woningcorporaties; ook in financiële zin.

Jury

De onafhankelijke jury bestaat uit: de heer H. Zonneveld (voorzitter); de heer A. Gouka (wethouder voor Ruimtelijke Ordening van de gemeente Bussum); mevrouw M. Meindertsma (voormalig wethouder in Zwolle en Eerste Kamerlid); mevrouw M. van Diest (voorzitter van de Bussumse Commissie Ruimtelijke Kwaliteit) en de heer F. Zunneberg (vertegenwoordiger van de Bussumse bewonersorganisaties).

Onderbouwing

De jury heeft van de 15 ingezonden en geselecteerde projecten acht projecten genomineerd die voor de prijs in aanmerking komen. Hierbij heeft de jury de volgende criteria gehanteerd:


· Vorm en functie in relatie tot kwalitatief ruimtelijk beeld


· Landschappelijke/stedenbouwkundige inpassing


· Goed opdrachtgeverschap


· Zorgvuldigheid/terughoudendheid


· Gebruik

De uitstraling van de bouwplannen op de directe omgeving is door de jury meegewogen.

Categorieën

De nominaties vallen binnen vier categorieën, te weten:


- Inrichting openbare ruimte


- Aanbouw aan een bestaand gebouw


- Gebouw met een bijzondere functie


- Landschappelijke en architectonische inpassing van het (bouw)plan

Binnen elke categorie zijn twee genomineerden aangewezen.

Nominaties

De volgende projecten zijn genomineerd:

Herinrichting Stationsplein (station Naarden-Bussum). De jury spreekt van een rustige inrichting passend bij het stationsgebouw (provinciaal monument) en de omgeving. Het ontwerp is ingetogen, stoer en met veel aandacht voor detail. De inrichting is anders dan gebruikelijk en dus bijzonder. Het fietsparkeren is goed opgelost.

Herinrichting Brinklaan centrum (tussen de Olmenlaan en de Herenstraat). De jury is van mening dat door de herinrichting het centrumgedeelte van de Brinklaan een verblijfskarakter gekregen heeft. Het centrumgebied wordt als eenheid ervaren, mede door gebruik van identieke kleuren en materialen.

Aanbouw H. Kamerling Onnesweg 126. Hierover zegt de jury: De aanbouw getuigd van een zorgvuldige ruimtelijke inpassing en draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.

Aanbouw Corverlaan 3a: Dit project is genomineerd omdat de aanbouw past bij het bestaande gebouw en niet dominant aanwezig is.

Nieuwbouw HOED Piet Heinlaan: De jury spreekt van een sprankelend gebouw, goede architectonische uitwerking en mooie inrichting van de buitenruimtes.

Nieuwbouw Sportcentrum De Zandzee: Naar het oordeel van de jury is het project gerealiseerd met een gevoel voor de plaatsing in de landschappelijke omgeving en bijzondere vormgeving voor een zwembad. De jury waardeert de investering in de openbare ruimte met de volwassen boombeplanting en de inpassing van het gebouw aan de kant van de Struikheiweg.

Aanbouw St. Vituscollege: Door de jury genomineerd omdat de inrichting van de openbare ruimte de functie van het schoolgebouw ondersteunt en nieuwe gebruiksmogelijkheden creëert. Met het optillen van de lokalen ontstaat er een opeenvolging van ruimtes die de overgang naar het landschap dramatiseert. De toevoeging van nieuwe routes voor gebruikers en de perfect te gebruiken overdekte buitenruimte geeft de gewenste functionaliteit.

Nieuwbouw en herontwikkeling Vredekwartier: De jury is van mening dat het project een positieve bijdrage aan de omgeving vormt. In het Vredekwartier is een intieme en mooie stadsruimte gerealiseerd. Het project is een voorbeeld van een bijzondere functietransformatie.

Discussie

Aan de prijsuitreiking zal een discussie worden gekoppeld over `de rafelranden van de stad'. Het gaat dan om de landschappelijke kwaliteiten en het cultuurhistorisch perspectief van de Bussumse dorpsranden. De presentatie over dit onderwerp wordt verzorgd door mevrouw Van Diest.

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op donderdag 5 juli aanstaande om 15.00 uur.. De locatie wordt nog bekendgemaakt. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, vragen wij u ons van uw aanwezigheid op de hoogte te brengen door te mailen aan mevrouw M. Veldhuis: m.veldhuis@bussum.nl. Genomineerden en inzenders ontvangen een persoonlijke uitnodiging.

In 2005 ging de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs naar de uitbreiding van de Hoeksteenschool. De prijswinnaars hebben hun geldprijs ingezet voor de organisatie van architectuurdagen voor basisschoolleerlingen.