Amsterdam Oud Zuid


Meedoen aan meedoen

Op 2 juli kwamen belangenorganisaties en aanbieders van maatschappelijke ondersteuning in De Roos werken aan interactieve beleidsvorming Wmo. Meedoen aan meedoen was het motto. Stadsdeel Oud-Zuid organiseerde deze discussiebijeenkomst om te kijken of het aanbod van maatschappelijke ondersteuning in het stadsdeel voldoende aansluit bij de behoefte van burgers.

Wmo

Na de inleiding zorgde Menno Hurenkamp, politicoloog en columnist, voor een prikkelende toespraak. Hij gaf aan dat de beschrijving van de probleemgebieden al gedefinieerd is. Burgers kunnen dan hierop anticiperen. Op deze manier is er echter geen ruimte voor conflict. "Ga beheersbaar ruziemaken om betere resultaten te krijgen en om te weten te komen wat er in het vat zit".

In discussie

De deelnemers kozen ervoor om in plaats van ruzie te maken met elkaar in discussie te gaan. Aan de discussietafels werd gefocust op drie aandachtsgroepen; OGGZ, mensen met een beperking en Civil Society. De belangrijke aandachtsgroep Jeugd ontbrak bewust. Binnen Stadsdeel Oud-Zuid is momenteel een apart beleidsontwikkelingstraject jeugd, Jong in Oud-Zuid. Binnen dit project heeft al een analyse over vraag en aanbod plaatsgevonden. In een later stadium zullen beide nota's worden samengevoegd.

Vangnet van de civil society

Eddy Linthorst, portefeuillehouder Wmo van Stadsdeel Oud-Zuid, gaf aan dat de woonservicewijk zal floreren als mensen met en zonder beperkingen door elkaar wonen. Dan kan het vangnet van de civil society gaan werken. De fysieke toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte is ook een belangrijk aandachtspunt. Het stadsdeel kan daarbij het voortouw nemen, maar heeft andere partijen daarbij hard nodig. Tenslotte, om de civil society te versterken, riep hij de aanwezigen op mee te doen aan het ontwikkelen van meer kleinschalige, informele ontmoetingsplekken in de buurt.

Martine Bos, hoofd beleidsontwikkeling Mens en Veiligheid van het stadsdeel, sloot de bijeenkomst af. Zij concludeerde dat er al heel veel gebeurt in Oud-Zuid en dat vooral afstemming tussen de verschillende partijen aandacht moet krijgen. Zij nodigde de deelnemers uit om in september weer bijeen te komen om het verder uitgewerkte concept-beleidsprogramma te bespreken.