Ministerie van Defensie

05-07-2007 15:30

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Foto: ministerie van defensie - Kolonel Ben Ruijs geeft het commando ATF over aan collega Ron Hagemeijer

Op 1 juli vond de commando-overdracht plaats bij de Air Task Force in Kandahar. Na een periode van vier maanden is op zondag een einde gekomen aan de werkzaamheden van het vierde detachement van de Air Task Force dat onder leiding stond van kolonel Ben Ruijs. Kolonel Ron Hagemeijer neemt het bevel over de F-16âs, Apaches en Chinooks over.

Shura's
In de Afghaanse cultuur zijn shuraâs een belangrijk middel om inzicht te krijgen in wat er speelt en hoe de verhoudingen liggen, daarom is ISAF participatie bij deze bijeenkomsten van belang.

Het biedt de mogelijkheid een belangrijke gesprekspartner te zijn met Afghanen die een belangrijke rol spelen als het gaat om stabiliteit, vrede en veiligheid in een gebied. De shuraâs staan bol van rituelen en gebruiken en hebben alles te maken met status, eer, wijsheid en waardigheid. Tijd nemen voor de ander is een vorm van respect en daarom kennen deze vergaderingen geen tijdslimiet. Het is een vergadering waar besluiten worden uitgesproken, datgene wat is gezegd
- de afspraken die zijn gemaakt - die gelden.

Het aangaan van gesprekken met de lokale bevolking via deze shuraâs is een belangrijke pijler in het optreden van de Task Force in Uruzgan. In totaal waren er afgelopen weekeinde drie van deze shura's, twee op de Nederlandse kampen in Tarin Kowt en Deh Rawod en één in het district Chora. De belangrijkste shura vond plaats op 28 juni, toen meer dan 40 lokale vertegenwoordigers uit west Mirabad op bezoek kwamen bij Gouverneur Munib en het PRT. Ze gaven in deze Shura aan dat zij van ISAF steun verwachten in het brengen van veiligheid voor hun regio. Een opmerkelijk succes, omdat de omgeving van Mirabad voorheen vooral door de Taliban werd gedomineerd. De bijeenkomsten met de stamoudsten van Mirabad zijn dan ook een flinke stap voorwaarts. Hieruit blijkt dat deze lokale gemeenschappen bereid zijn om samen te werken met de coalitiemacht.

Naast de shura met de stamhoofden uit Mirabad werd in gezelschap van de commandant ISAF ook op 30 juni een shura bezocht in Chora. Hierbij werd met 25 lokale stamoudsten gesproken over de ontwikkelingen van de laatste tijd. Ook in Deh Rawod kwamen de stamhoofden en ISAF bij elkaar. Vijftig leiders hebben daar afgesproken dat ze een pact willen vormen tegen de Taliban, om de veiligheidssituatie in hun district te vergroten. Ook hier zijn deze initiatieven bemoedigend, omdat men hiermee aangeeft niet meer afhankelijk te willen zijn van de grillen van de Taliban en zelf gaat werken aan een veilige en stabiele omgeving. Een essentieel uitgangspunt, omdat de Afghaanse autoriteiten een leidende rol moeten nemen in het creëren van hun eigen veiligheid.

Basisopleiding politie
De veiligheid in de gebieden rond Chora blijven een punt van aandacht. De patrouilles, het monitoren van de activiteiten in de omgeving en de gesprekken met lokalen zijn essentieel om een goed beeld te krijgen van de situatie. Daarnaast levert ISAF de Afghaanse autoriteiten steun in het creëren van de eigen veiligheid, bijvoorbeeld door de opleidingen voor Afghan Auxilery Police. Voor deze opleiding zijn opnieuw 44 kandidaten geslaagd. In totaal hebben nu 885 ANAP-ers de basisopleiding gevolgd. Een deel van de ANAP-ers komt later in aanmerking voor een upgradecursus, die het mogelijk maakt om door te stromen naar de Afghan National Police.

Vuurcontact
In de omgeving van Chora hebben Nederlandse eenheden op 1 juli vuurcontact gehad met OMF. Op 29 en 30 juni hebben de jachtvliegtuigen van de Air Task Force (ATF) in Helmand en Zabul ondersteuning geleverd aan ISAF troepen die daar in vuurcontact terecht waren gekomen. Vermoedelijk zijn bij alle vuurcontacten slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander.

Gerelateerde links:
Commando-overdracht ATF op Kandahar
Afghaanse stamoudsten vragen steun ISAF