Nederlanders demonstreren (bijna) naakt tegen stierenrennen Pamplona


De Running of the Nudes van PETA en het Comité Anti Stierenvechten toont de naakte waarheid van de wrede stierenrennen

PAMPLONA, SPANJE, 20070705 -- Vandaag (5 juli 2007) deden meer dan 30 enthousiaste Nederlandse demonstranten, de meesten van hen bijna naakt - slechts getooid met plastic stierenhoorns en rode shawls - mee aan de ditmaal voor het zesde jaar gehouden opwindende en spannende Running of the Nudes. Dit evenement - dat ook dit jaar weer werd georganiseerd door Peta en het Comité Anti Stierenvechten - vond plaats in Pamplona, Spanje, als een vriendelijk en feestelijk alternatief voor de jaarlijkse gruwelijke stierenrennen en de stierenvechten die daarna volgen.

Waarom organiseren PETA en het Comité Anti Stierenvechten dit `naakte' evenement?
Voor de stieren door de straten gejaagd worden, zijn ze vaak op gruwelijke wijze bewerkt met elektrische schokken en gestoken met scherpe stokken. Bij het stierenrennen glijden zij uit op de glibberige keien van de straten en vallen ze, waarbij ze vaak ernstig gewond raken. Daarna worden ze gefolterd en afgemaakt tijdens stierengevechten in de arena waarheen ze gejaagd zijn. Het festival duurt een week. De stierenrennen en de erop volgende stierengevechten vinden elke dag van die week plaats. Voor de stierengevechten worden veel stieren eerst suf gemaakt met tranquillizers en geslagen. Ook worden vaak de nekspieren doorgesneden zodat ze hun kop niet meer kunnen oplichten.

"Honderden naakte renners hebben vandaag in Pamplona aan toeristen laten zien dat er een opwindend alternatief is voor het opgefokte najagen van in paniek geraakte stieren, die vervolgens worden gefolterd en vermoord in een stierengevecht", zegt PETA directeur Poorva Joshipura. "De Running of the Nudes" is een win-win-win situatie - deelnemers hebben plezier, Pamplona krijgt toch haar toeristen en stieren overleven om weer een nieuwe Spaanse zonsopgang te mogen zien."

Voor meer informatie, bezoek www.RunningOfTheNudes.com.