Beyond the barriers of sovereignty


Voormalig VN gezant voor Sudan, Jan Pronk, bij opening grootste en meest internationale VN simulatie voor studenten in Nederland

DEN HAAG, 20070628 -- Over het thema Beyond the barriers of sovereignty en zijn ervaringen in Darfur zal voormalig VN gezant voor Sudan, Jan Pronk, internationale topstudenten uit meer dan 40 verschillende landen toespreken tijdens de opening van de grootste en meest internationale VN simulatie voor studenten in Nederland. 210 Topstudenten uit meer dan 40 verschillende landen van over de hele wereld komen van 5 tot en met 11 juli 2007 in Den Haag bijeen om te debatteren over actuele kwesties in de internationale samenwerking, zoals het recht van een land op het ontwikkelen van nucleaire wapens. Dit vindt plaats tijdens de grootste en meest internationale VN simulatie conferentie voor studenten in Nederland, TEIMUN, The European International Model United Nations die dit jaar voor de 20ste keer plaatsvindt.

De conferentie wordt op 5 juli om 3 uur geopend in de Dr. Anton Philipszaal aan het Spuiplein in Den Haag. Naast de heer Pronk, zullen onder andere de heer Deetman, burgemeester van Den Haag alsmede mevrouw Kappeijne van de Coppello, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland voor de VN in Genève hun visie over het onderwerp geven.

Gedurende een volle week simuleren de studenten 6 verschillende raden van de VN en de NAVO. Op hoog niveau bespreken ze kwesties die betrekking hebben tot het thema, een actueel thema van debat binnen de Verenigde Naties. Tot in welke mate heeft een land, of internationale organisatie bijvoorbeeld het recht, dan wel de verplichting om te interveniëren in de binnenlandse aangelegenheden van een land. Deze vraag speelt bijvoorbeeld in het geval van een humanitaire crisis, zoals in Darfur. De studenten zullen proberen tot oplossingen te komen en zullen deze verwerken in resoluties die worden aangeboden aan de Verenigde Naties.

TEIMUN wordt dit jaar voor het 20e achtereenvolgende jaar georganiseerd en is hiermee de oudste Model United Nations conferentie voor studenten van Europa. De conferentie is in 20 jaar tevens uitgegroeid tot de grootste en meest internationale van Nederland.





TEIMUN