Gemeente Zandvoort

College beantwoordt vragen over wateroverlast (05 juli 2007)


Zomer 2007 - de weergoden zijn de bezoekers van de badplaats niet goed gezind. Ook de bewoners hebben last van het hemelwater dat rijkelijk naar beneden valt. De gemeente maakt zich zorgen - raakt Zandvoort letterlijk van de regen in de drup? Zijn de voorzieningen wel voldoende om alle regen goed af te voeren? Gedetailleerd heeft het college van Burgemeester en Wethouders de vragen hierover beantwoord.

Hieronder volgt de brief.

Geachte leden,

Naar aanleiding van de vragen van raadslid dhr W. Paap en commissielid dhr. J. Cohen willen wij u het volgende melden.

1 Bent u met de SP van eens dat deze problematiek nu echt onderzocht moet worden, en dat er een oplossing moet worden gevonden, zodat deze bewoners een droog huis en straat houden en niet steeds schade moeten ondervinden? De vorige keer 4 september 2006 verwees u naar het rioleringsplan. Ik vraag u dit niet te doen, maar te komen met serieuze maatregelen die u nu gaat uitvoeren. En dat u de betreffende straten en bewoners schriftelijk op de hoogte gaat brengen met welke maatregelen u komt.

Antwoord:
In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) staat aangegeven dat water op straat theoretisch gemiddeld minder dan één keer per jaar, bij uitvoering van de voorgestelde maatregelen, voor zal komen. Bij een theoretische rekenbui van minder dan één keer per twee jaar zal er ondanks de maatregelen wel water op straat ontstaan.

De maatregel die in het GRP staat is gemiddeld 1% per jaar verhard oppervlak afkoppelen. Dit komt neer op 8.000 m2 per jaar afkoppelen. Op dit moment is er ongeveer 8% afgekoppeld
Voor de komende jaren staat op de planning:
Koninginnebuurt 18.000 m2.
Westerduinweg 4.000 m2.
Boulevard Paulus Loot afkoppelen 20.000 m2.
Parkeerbakken Boulevard Barnaart (niet in GRP, later toegevoegd in verband met problemen CenterParcs) 6.000 m2.

Inmiddels is in het nieuwe meerjareninvesterings- en nieuw beleidsplan geld opgenomen om door te rekenen wat de mogelijke consequenties zijn van de klimaatontwikkeling op de werking van het stelsel. Hier worden ook effecten van mogelijke extra maatregelen tegen water op straat inzichtelijk gemaakt. Daarna zullen de kosten hiervan in het volgende GRP inzichtelijk gemaakt worden. Dit is in 2009.

De werking van het stelsel verbeteren door significant meer buffercapaciteit en afvoercapaciteit te maken is uitzonderlijk kostbaar en loopt in de tientallen miljoenen. Dit gaat met name om de aanleg van bakken en grote afvoerriolen. Dit soort maatregelen zijn ook zeer ingrijpend en daarom tijdrovend en technisch moeilijk uitvoerbaar.

Wat nog wel een relatief betaalbare mogelijkheid is om ook dakoppervlaktes af te koppelen. In principe moeten de bewoners dit betalen, maar we kunnen dit wel stimuleren door bijvoorbeeld de huisaansluiting gratis aan te leggen indien de behoefte bestaat.

Ook kunnen we privé-initiatieven van afkoppelen stimuleren door bijvoorbeeld subsidie van 25% te geven voor infiltratievoorzieningen op eigen terrein. Dit zal vooral voor de grotere instellingen een motivatie zijn om eerder te beginnen met afkoppelen.

2 Hoe werkt het pompsysteem en zijn de pompen geschikt of krachtig genoeg en staan er genoeg om bij langdurig of veel regenval het water af te voeren naar het bassin en of naar de overstortmeertjes?Mocht het zo zijn dat het weer een pompkwestie is, wat gaat u hier aan doen?

Antwoord:
Het was toen en is nu geen pompkwestie. Om dit aan te geven: er zou 4000 kubieke meter per uur per pomp worden afgevoerd bij een bui als deze. Dit kan bijna niet en daarom is er een bassin van 4500 kubieke meter gebouwd. Deze bak wordt daarna geleegd met een debiet van 600m3 per uur en als we alle pompen tegelijk aan zetten zelfs om 900 m3 per uur.

Wij hebben begrepen dat de pomp op de Kostverlorenstraat wel is uitgevallen door een blikseminslag. Deze pomp is dezelfde dag nog gerepareerd, maar dit heeft eerder een gunstig effect gehad op water op straat in de Koninginneweg dan een ongunstig effect. De pomp op de Kostverlorenstraat loost namelijk in de Kostverlorenstraat, met 50m3 per uur. Het uitvallen van deze pomp betekent dus dat het riool 50 m3 per uur minder heeft hoeven te verwerken.

50 m3 per uur is overigens in vergelijking met de totale afvoer door de Kostverlorenstraat verwaarloosbaar. De totale afvoercapaciteit door de Kostverlorenstraat is ruw geschat 4000 m3 water per uur. Om dit in perspectief te plaatsen het totale stelsel moet bij een bui zoals 8 juni 2007 meer dan 30.000m3 totaal afvoeren naar de buffervijvers. Dit kan het stelsel gewoon niet zo snel afvoeren zonder dat er water op straat ontstaat.

Antwoorden op vragen gesteld door de heer Cohen,
1. de neerslaghoeveelheid, hoe groot was die en als je die vergelijkt met de opgenomen normwaarde in het GRP hoeveel wijkt die daar dan van af?
2. Het continue verloop in waterhoogte van de bufferkelder (en andere buffers), dit over een ruime periode genomen dus vanaf de beginwaarde een uur voor de heftige neerslag en 2 uur na de neerslag.
3.a Wordt er nu een relevante inventarisatie gemaakt van gebieden met zgn "water op straat". b En nog belangrijker in het kader van het opsporen van knelpunten is dat er op basis van deze neerslaghoeveelheid een berekening gemaakt moet worden (natuurlijk met het actuele werkelijke huidige rioleringsleidingsysteem) waaruit blijkt of de locaties met water op straat overeenkomen met de berekeningen.

Ad. 1. De neerslaghoeveelheid was gemiddeld waarschijnlijk 25 mm in ruim een uur. De normwaarde is een bui van één uur die gemiddeld ééns per jaar voorkomt (14 mm in een uur). 25 mm in ruim een uur komt neer op een kans van ééns per tien jaar volgens de statistieken van 1906 tot 1977.

Op het weerstation Zandvoort staat de volgende grafiek.

Grafiek:
Zie het origineel

Hier staat dat er iets minder dan een uur lang ongeveer 13 mm per uur gevallen is. De buienradar geeft aan dat er tussen de 15 en 20 mm gevallen is. Dit is 30% meer dan gemeten is bij het circuit.

De metingen van waternet geven een hoeveelheid van 22 en 38 mm dagtotalen aan. Dit geeft aan dat er grote verschillen op kleine afstanden zijn geweest. De 30% te weinig bij het circuit lijkt weer een reële aanname. Dit zou betekenen dat er iets van 17 mm gevallen is bij het circuit.

Gemiddeld over Zandvoort zou het betekenen dat er iets van 25 mm gevallen is. Dit zou neerkomen op een hoeveelheid die minder dan ééns per twee jaar voor zou moeten komen.

18:00 start bui
18:45 begon het hard te regenen (meer dan 10 mm per uur)
19:35 hield het op met hard regenen (daalt naar rond de 5 mm per uur)
20:20 verminderde de regen tot minder dan 2 mm per uur
21:00 stopte de regen

Tabel
Zie het origineel

Ad. 2. De bak was leeg bij aanvang van de bui. De aanwezige personen hebben gezien dat de bak tot 80 % gevuld is geweest aan het einde van de bui. Dit is ook overeenkomstig met ongeveer 30 mm neerslag in het centrum. Bij 600 m3 per uur was de bak dus 7,5 uur later weer leeg. (dit moet rond 4 uur 's nachts geweest zijn).

Ad. 3a. Wij inventariseren op basis van de ooggetuigengegevens van de brandweer en de aanwezige ambtenaren. Bij de volgende straten is de brandweer aanwezig geweest.
Haarlemmerstraat
Koninginneweg
Van Ostadestraat

Op de volgende straten heeft ook water gestaan, maar is de brandweer niet aanwezig geweest:
CenterParcs (de oude Vondellaan)
Van Lennepweg
Fahrenheitstraat
Kamerlingh Onnesstraat
Keesomstraat
's Gravesandestraat e.o.

De ondergelopen huizen hebben zich deze keer geconcentreerd in Bentveld:
Westerduinweg twee huizen
Parnassialaan
Bentveldweg
Huis in de Duinen 1 appartementencomplex. 12 appartementen ondergelopen via doucheput de woonkamer in
Bodaan 8 appartementen ondergelopen.

Klachtenanalyse.
Wat er aan de hand is in de Van Ostadestraat is ons nog niet duidelijk. Volgens de berekeningen zou hier geen overlast mogen zijn. Wij gaan een inspectie uitvoeren om te controleren of er een blokkade in het riool zit en we gaan controleren of er verkeerde kolkaansluitingen in de Koninginneweg zijn.

De overlast in Bentveld (meerdere huizen ondergelopen) heeft te maken met het feit dat daar kennelijk de meeste regen is gevallen en in de Westerduinweg heeft dit geresulteerd in het overlopen van het riool in twee huizen. Hier zijn of worden terugslagkleppen gemaakt en zullen de eigenaren hun dakoppervlaktes op eigen terrein infiltreren. Daarmee zouden de problemen opgelost moeten zijn.

Er is aan het Huis in de Duinen (en daarmee ook de Bodaan) aangegeven dat de gemeente voldoet aan zijn gemeentelijke taak tot afvoer van regenwater. Voor de overlast bij grote buien moet Huis in de Duin op eigen terrein een oplossing zoeken. Zoals eerder aangegeven zou er een mogelijkheid kunnen zijn om hieraan bij te dragen via een subsidieregeling.

Ad. 3b. Voor wat betreft de berekeningen voor wateroverlast bij grotere buien, waarbij bovengrondse afvoer belangrijk is willen we het volgende zeggen.

Voor buien van de grootte van 8 juni 2007 is bovengrondse afvoer een belangrijke factor bij het berekenen van water op straat (de knelpunten). In den lande is men druk bezig om oppervlakteafvoer te berekenen. Er moet nog een groot aantal onderzoeken worden gedaan om de afvoer van een straat te kunnen benaderen in een rekenmodel.

In de toekomst zal dan bovengrondse afvoer berekend kunnen worden. Voordat het rekenmodel gebruikt kan worden moet de ligging van de straat zowel in de lengte als in de breedte ingemeten worden. Daarna kan pas de oppervlakteafvoer van het regenwater worden berekend met de eerder genoemde rekenmodel. Het inmeten van alle straten in Zandvoort en invoeren in het rekenmodel is vanzelfsprekend erg kostbaar.

Burgemeester en Wethouders