Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk IZ/EA/2007/21529 Doorkiesnummer Datum 20 juni 2007

Onderwerp Geannoteerde agenda Informele Raad WSBVC, 6 en
7 juli 2007

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda ten behoeve van de informele bijeenkomst van de Raad voor de Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken van 6 en 7 juli aanstaande in Guimarães (onderdeel werkgelegenheid en sociaal beleid).

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
Geannoteerde agenda

Ons kenmerk IZ/EA/2007/

Bijlage 1:
Geannoteerde Agenda van de informele bijeenkomst van de Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken van 6 en 7 juli 2007.

(Onderdeel: Werkgelegenheid en Sociaal Beleid)

Op 6 en 7 juli vindt in Guimarães een informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid plaats.

Op dit moment zijn nog geen concrete discussiepunten van het Voorzitterschap ontvangen. Wel is aangegeven dat de discussie vooral zal gaan over de verbetering van de coördinatieprocessen op het gebied van werkgelegenheid en sociaal beleid. De discussie moet daarbij zowel gaan over de inhoud, de werkmethoden en de instrumenten. Eén van de instrumenten voor beleidscoördinatie op dit terrein, de Europese Werkgelegenheidsstrategie, is 10 jaar geleden van start gegaan. De methode van coördinatie die bij deze strategie wordt gebruikt, de zogenaamde open coördinatiemethode, is sindsdien ook toegepast op het gebied van sociale bescherming en sociale inclusie. Het Voorzitterschap geeft aan dat in het afgelopen decennium de samenlevingen en economieën van de lidstaten veranderingen hebben ondergaan en dat de beleidsuitdagingen complexer zijn geworden. Portugal wil tijdens het Voorzitterschap op basis van de ervaringen uit het verleden discussiëren over mogelijke aanpassingen van het beleidscoördinatie-instrumentarium, mede in het licht van de uitdagingen voor Europa .

Nederland steunt de aandacht voor de effectiviteit van het beleidscoördinatie-instrumentarium tijdens het Portugese Voorzitterschap. Nederland is daarbij van mening dat er bij de tussentijdse herziening van het Lissabonproces (in 2005) al belangrijke stappen zijn gezet naar een meer efficiënte en gerichte wijze van beleidscoördinatie. Bij deze herziening hebben de lidstaten besloten om in het kader van de Lissabonstrategie de aandacht primair te richten op groei en werkgelegenheid. Verder is er sindsdien sprake van een geïntegreerde set richtsnoeren die zowel betrekking heeft op macro-economisch beleid, micro-economisch beleid en werkgelegenheidsbeleid. De Werkgelegenheidsrichtsnoeren zijn nu onderdeel van deze geïntegreerde set. Nederland staat open voor verdere verbeteringen van de effectiviteit van het instrumentarium. Voor de korte termijn is daarbij relevant dat het verstandig is om eerst ervaring op te doen met het sinds 2005 aangepaste beleidscoördinatieproces alvorens grote aanpassingen door te voeren.


---