Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Ter gelegenheid van expositie over '90 Jaar Marineluchtvaartdienst':

Historisch marinevliegtuig vaart door Amsterdamse grachten naar Aviodrome in Lelystad

Een historische Grumman Tracker, die vroeger eigendom is geweest van de Marineluchtvaartdienst, zal op vrijdag 6 juli en zaterdag 7 juli per boot worden vervoerd van het ROC van Amsterdam Airport in Hoofddorp, door de Amsterdamse grachten, naar het luchtvaart-themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Het tweemotorige vliegtuig zal daar te zien zijn in het kader van een tentoonstelling over '90 Jaar Marineluchtvaartdienst', die eind juli wordt geopend.

Via de Ringvaart rond de Haarlemmermeer, en de 'staande mastenroute' door Amsterdam, zal het tweemotorige patrouillevliegtuig via het IJsselmeer naar Lelystad varen. Bij de Luchthaven Lelystad zal het bijzondere vliegtuig op zaterdagmorgen rond 08.00 uur vanaf de boot op Lelystadse bodem worden gehesen, waarna het vliegtuig over de weg en over de taxibanen van de luchthaven naar de Aviodrome wordt gesleept.

Opgevouwen vleugels

De vleugels van de opvallende Grumman Tracker, die vroeger opgevouwen konden worden, zijn gedemonteerd. Het toestel is gebouwd in de jaren vijftig en werd door de Marineluchtvaartdienst gebruikt van 1960 tot en met 1970. De vleugels moesten vroeger opgevouwen kunnen worden, omdat het toestel o.a. was gestationeerd op het Nederlandse vliegdekschip Hr.Ms. Karel Doorman, waar het met een lift 'onderdeks' moest kunnen worden gebracht. Bij de Aviodrome zal regelmatig worden gedemonstreerd hoe de vleugels van dit vliegtuig automatisch werden opgevouwen. Ook zullen de motoren van de Grumman Tracker in de toekomst bij de Aviodrome regelmatig worden gestart.

'Ambassadors Tour'

De tentoonstelling over '90 Jaar Marineluchtvaartdienst' wordt in de laatste week van juli geopend. Ter gelegenheid van deze expositie zal een historische Fokker S.11 uit 1950, in de kleuren van de Marineluchtvaartdienst, een 'Ambassadors Tour' door enkele West-Europese landen maken. Het in Nederland gebouwde Fokker-vliegtuig zal tijdens de opening van de tentoonstelling vertrekken voor een culturele vlucht, die het toestel naar België en Frankrijk zal brengen.

Helikopters

De tentoonstelling '90 Jaar Marineluchtvaartdienst' zal vanaf eind juli dagelijks bij het luchtvaart-themapark Aviodrome te zien zijn. Enkele grote historische vliegtuigen en helikopters zullen deel uitmaken van de expositie. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of via het telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900-2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl