Socialistische Partij afdeling Oss

Bosomvorming Herperduin

De werkgroep Bosomvorming Herperduin is er niet in geslaagd een meerjarenplan op te stellen met een visie op de wijze van de omvorming van het natuurgebied. De Osse gemeenteraad had in februari naar aanleiding van de commotie rondom de bosomvorming om een dergelijk plan gevraagd. In de werkgroep is een verschil van mening ontstaan tussen de vertegenwoordigers van de stichting Bos en Mens en de dorpsraden enerzijds, en de vertegenwoordigers van de milieugroepen anderzijds. In eerste instantie was er een compromis bedacht, maar dat heeft het uiteindelijk toch niet gehaald. Lees de brief van de heer M.Smits, voorzitter van de werkgroep Herperduin.

Geachte leden van de raad van de gemeente Oss,

Naar aanleiding van een tweetal hoorzittingen die u heeft gehouden op 31 januari en 5 februari 2007, heeft u tijdens de raadsvergadering van 15 februari een motie aangenomen met betrekking tot het proces van bosomvorming Herperduin. De motie spreekt uit:

* Dat de uitvoering van de bosomvorming blijft opgeschort tot er een meerjarenbeheersplan is dat duidelijkheid geeft over de wijze van de bosomvorming;
* Dat in samenspraak met een werkgroep van recreanten, natuurvorsers en vertegenwoordigers van de dorpsraden Berghem en Herpen een meerjaren beheersplan opgesteld wordt, zodat duidelijk is wat er de komende jaren in de bossen gaat gebeuren; het streven is om het beheersplan voor de zomervakantie van 2007 gereed te hebben;
*Dat de werkgroep, welke een adviesfunctie heeft, wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter;
* Dat het meerjarenbeheersplan voor advies ook voorgelegd wordt aan de dorpsraden van Beghem en Herpen, alsmede aan de raadscommissie Ruimte en Bedrijvigheid;
* Dat de uitvoering van de bosomvorming pas wordt hervat na adviezen van de werkgroep, de dorpsraden van Beghem en Herpen, alsmede van de raadscommissie Ruimte en Bedrijvigheid;
* Dat een monitoringsprogramma uitgevoerd wordt waarin de ontwikkelingsresultaten van de doelen van de bosomvorming worden gevolgd;
*Dat er een breed communicatieprogramma wordt opgezet en uitgevoerd.

Uitvoering:
Werkgroep Bosomvorming Herperduin samengesteld bestaande uit vertegenwoordigers van:

Stichting Bos en Mens: Sjoerd Veerkamp, Ad Geurts van Kessel, Robert Ceelen, Jan Noordeloos Vogelwerkgroep:Toon Voets
Milieusteunpunt Oss: Hennie Dekker
Natuurmonumenten: Fons Mandigers
Sl-Oss: Henk Smouter
Dorpsraad Berghem: Cor van den Heuvel
Dorpsraad Herpen: Wim van Boxtel
Gemeente Oss': Jules Iding, Jos van Oorschot, Marcel Geurts, Willy Sommerdijk, Mevr. De Mol (secretariele ondersteuning) Onafhankelijk voorzitter: Mart Smits,
Adviseur: Hans van der Lans, Bureau Ecoplan

' Vertegenwoordigers van de gemeente Oss maken formeel geen deel uit van de Werkgroep

De Werkgroep is in de periode maart t/m juni 2007 een vijftal keren bijeen geweest en heeft daarnaast een tweetal excursies georganiseerd, de eerste naar de Maashorst en Herperduin de tweede naar de Hoge Veluwe. Tijdens de excursies is kennis genomen van de verschillende manieren waarop de bosomvorming ter hand kan worden genomen. Tijdens de eerste en tweede vergadering van de Werkgroep heeft informatie-uitwisseling plaatsgevonden, zijn werkafspraken gemaakt en zijn de excursies voorbereid. Tijdens de derde werkgroepvergadering op 6 juni 2007 is gesproken over een tweetal notities. De eerste van de hand van de heer van der Lans, "Doelstellingen en beheerintentie voor Herperduin", de tweede notitie van Bos en Mens en Dorpsraden "Voorlopige conclusies Bos en Mens en beide Dorpsraden".

Tijdens de discussie over de notities bleken er twee belangrijke verschillen van inzicht te bestaan bij de diverse geledingen:
1.De esthetische aspecten van de omvorming (opruimen versus laten liggen van gekapt c.q . gerooid materiaal).
2.De snelheid van omvorming (5 of 50 jaren)

Gezien het feit dat er tijdens de discussie aanknopingspunten bestonden om ten aanzien van beide punten nader tot elkaar te komen werd besloten vanuit de vergadering een Petit Comité samen te stellen. Dit comité kreeg de opdracht een gezamenlijke basis te leggen voor het beheerplan op basis de twee beschikbare stukken.

Het Petit Comité bestond uit vertegenwoordigers van:

Dorpsraden:Wim van Boxtel
Bos en mens:Ad Geurts van Kessel
Milieu- en Vogelwerkgroep:Toon Voets
Natuurmonumenten:Fons Mandigers
Gemeente Oss:Jos van Oorschot (secretariële ondersteuning) Adviseur:Hans van der Lans

Het Petit Comité is er in geslaagd in één bijeenkomst in principe overeenstemming te bereiken voor de genoemde gezamenlijke basis voor het beheersplan. De resultaten van het het Petit Comité zijn vervolgens voorgelegd aan de Werkgroep Bosomvorming Herperduin welke op 28 juni 2007 bijeen kwam.

Tijdens deze vergadering deelde de vertegenwoordiger van Bos en Mens in het Petit Comité mede dat hij zijn werkzaamheden voor de Werkgroep èn de Stichting Bos en Mens te zullen neerleggen vanwege het feit dat hij te weinig steun kreeg in zijn achterban voor het bereikte resultaat in het Petit Comité. Ook de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Berghem deelde mede zich niet te kunnen vinden in de weergave van het bereikte resultaat in het Petit Comité.

Er ontstond opnieuw een patstelling tussen de vertegenwoordigers van de Stichting Bos en Mens en de Dorpsraden enerzijds en de vertegenwoordigers van de Milieu- en Vogelwerkgroep anderzijds. De vertegenwoordiger van Natuurmonumenten was niet in de gelegenheid de vergadering bij te wonen.

Als voorzitter van de Werkgroep Bosomvorming Herperduin heb ik vervolgens moeten constateren dat er onvoldoende basis was om tot overeenstemming te komen.

Conclusie:
Tot mijn grote spijt moet ik u mede delen dat de Werkgroep Bosomvorming Herperduin, hoewel een compromis mijn inziens binnen handbereik lag, niet tot overeenstemming is gekomen met betrekking tot de door u, in de motie, geformuleerde opdrachten. Dit betekent dat ik u de opdracht, namens de Werkgroep Bosomvorming Herperduin, terug geef. Uiteraard ben ik graag bereid deze brief en de bereikte resultaten in de Werkgroep nader toe te lichten, ook hoe het vervolgtraject naar mijn inzicht succesvol ter hand genomen kan worden.

Met vriendelijke groeten
Mart Smits
Voorzitter Werkgroep Bosomvorming Herperduin.