B EN W BERICHTEN 2007 - 24 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 3 juli

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (03-07) Het college heeft als aandeelhouder ingestemd met de definitieve begroting DCMR 2008. Dit onder voorbehoud van de uitkomsten van de Rotterdamse begrotingsbehandeling.


* (03-07) Het college heeft besloten de bestuursovereenkomst industrielawaai Waal/Eemhaven te evalueren. De overeenkomst bevat randvoorwaarden vanuit de Wet geluidhinder voor de intensivering/herstructurering van de Waal-/Eemhaven. Aanleiding voor de evaluatie zijn de grote veranderingen sinds 1995 en de nieuwe plannen voor de Rotterdamse Stadshavens en Nieuw-Mathenesse (Schiedam). De evaluatie zal worden uitgevoerd in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Albrandswaard en Schiedam, het Havenbedrijf Rotterdam NV en Deltalinqs. In de evaluatie wordt niet alleen bekeken of de doelstelling van de T+-Bestuursovereenkomst is gehaald, ook wordt de geluidsituatie in beeld gebracht. De mening van bewoners over het industrielawaai in de aangrenzende gebieden wordt in het onderzoek meegenomen. Ook wordt een gesprek gevoerd met enkele bedrijven. De resultaten, die naar verwachting eind 2007 gereed zijn, zullen tijdens een informatiebijeenkomst aan bewoners worden gepresenteerd. De resultaten worden gebruikt bij de verdere planontwikkeling.


* (03-07) Het college heeft op grond van de Wet milieubeheer besloten dat bij de voorbereiding van de vergunningverlening voor de nieuwbouw van KOG Edible Oils B.V., geen projectmilieueffectrapportage (MER) doorlopen hoeft te worden. Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van belangrijke nadelige gevolgen van de voorgenomen activiteit voor het milieu.


* (03-07) Het college heeft volgens de EU-richtlijn Omgevingslawaai de geluidsbelastingkaarten en het rapport Geluidsbelastingkaarten Rotterdam vastgesteld. De geluidsbelastingkaart toont de geluidsbelasting veroorzaakt door verkeerswegen, spoorwegen, industrie en luchtvaart. Ook wordt het aantal woningen waar sprake is van geluidsbelasting weergegeven. Alle Europese steden met meer dan 250.000 inwoners zijn wettelijk verplicht een geluidsbelastingkaart vast te stellen. De kaarten worden voor 30 juli op www.rotterdam.nl en op de site van de DCMR geplaatst. De kaart vormt de basis voor het actieplan Geluidsbeleid 2008-2013. De EU-richtlijn stelt dat dit plan voor 18 mei 2008 door het college moet worden vastgesteld.


* (03-07) Het college heeft de wijziging van het Havenreglement gevaarlijke stoffen 2007 vastgesteld. In verband met de gewijzigde rijksregelgeving heeft een technische aanpassing van het reglement plaatsgevonden.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (03-07) Het college heeft besloten nadere regels vast te stellen voor het verlenen van subsidie voor het verbeteren van bewoonde gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden die in het bezit zijn van woningbouwcoöperaties. Deze nadere regels bieden de coöperaties de mogelijkheid om een extra subsidiebijdrage te verkrijgen wanneer zij grootschalig onderhoud plegen aan een pand dat is aangemerkt als monument of beeldbepalend pand. Die extra bijdrage bedraagt maximaal 50% van de extra kosten die noodzakelijk zijn om het bijzondere of monumentale karakter van het pand in stand te houden. Voor panden die in bezit zijn van particuliere eigenaren of andere bedrijven dan woningbouwcoöperaties blijven de bestaande regelingen gewoon van kracht.

2. (03-07) Het college heeft 'Nadere regels subsidie onderhoud van gemeentelijke kerkelijke monumenten' vastgesteld op basis van de Subsidieverordening Rotterdam 2005. Ze treden met terugwerkende kracht per 1 juli 2007 in werking. Eigenaren van gemeentelijke kerkelijke monumenten, die uitsluitend of voor een overwegend deel worden gebruikt voor de uitoefening van de eredienst, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan hun monument. De betreffende eigenaren worden door het college over deze nadere regels gericht geïnformeerd.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (03-07) Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Stolwijkstraat, voorlopig nummer 25, om na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van een medisch centrum (Medisch Centrum Rotterdam-Zuid) mogelijk te maken.


* (03-07) Het college stelt de gemeenteraad voor het ontwerpbestemmingsplan "Struisenburg" gewijzigd vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 4 augustus 2006 tot en met 14 september 2006 voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ingekomen. Het college stelt de gemeenteraad voor deze zienswijze slechts gedeeltelijk over te nemen.


* (03-07) Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Zomerland-Sportdorp" gewijzigd vast te stellen. De kern van het plan, het zoveel mogelijk bestemmen in overeenstemming met de feitelijke situatie, is niet aangetast. Er is sprake van enige aanpassing van het bestemmingsplan om deze beter af te stemmen op de bedrijfsactiviteiten van Van der Kamp aan de Stadionweg. Daarnaast zijn er ook voorstellen gedaan tot aanpassing van het bestemmingsplan inzake de stedenbouwkundige opzet van het gebied Varkenoord II.


* (03-07) Het college stelt de gemeenteraad voor wethouder M.G.J. Harbers als lid van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Grondbank RZG Zuidplas aan te wijzen in plaats van de afgetreden wethouder R.H. de Boer.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (03-07) Het college brengt op vrijdag 6 juli een werkbezoek aan het lokaal zorgnetwerk Feijenoord / lokaal team huiselijk geweld in het servicepunt Afrikaanderwijk. Het werkbezoek staat in het teken van de Rotterdamse aanpak van huiselijk geweld. Het college gaat regelmatig op werkbezoek. Op deze manier houdt het college voeling met de stad, de Rotterdammers en de samenwerkingspartners.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (03-07) Van zondag 10 juni tot woensdag 13 juni heeft de wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte een bezoek gebracht aan Helsinki. Hij heeft daar een ontmoeting gehad met de burgemeester van Helsinki en de wethouder Public Works and Environmental Affairs. Daarnaast heeft hij een in het kader van zijn portefeuille hoofden van dienst bezocht. Dit om kennis te maken met een aantal projecten en ontwikkelingen op het terrein van zijn portefeuille die voor Rotterdam interessant zijn.


* (3-07) Het college heeft ingestemd met wijzigingen van de Subsidieverordening Rotterdam 2005 en de wijziging van de uitvoeringsregeling Subsidieverordening Rotterdam 2005 vastgesteld.


* (03-07) Op 12 februari nam wethouder Bolsius deel aan het seminar "Sport & Integratie: Hoe kan voetbal integratie bevorderen?" in Rome. Het college heeft kennis genomen van deze reis en het reisverslag vastgesteld.


* (03-07) Het college heeft besloten de raad voor te stellen wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) te benoemen als tweede Rotterdamse vertegenwoordiger in het Algemeen Bestuur van het Koepelschap Buitenstedelijk Groen. Het college heeft wethouder Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) gemachtigd om na een conform raadsbesluit, het Koepelschap op de hoogte te stellen van de benoeming.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (03-07) Het college heeft besloten de persoonlijke prestatietoelage van in- en doorstroommedewerkers in geld uit te keren, in plaats van verlof. De verplichte uitkering in verlof veroorzaakte in veel gevallen problemen op gebied van inzetbaarheid.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (03-07) Het college heeft besloten om de directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam te machtigen een lening te verstrekken voor werkzaamheden van WOM.


* (03-07) Het college heeft een brief beantwoord van het Presidium met betrekking tot de betrokkenheid van de raadsleden bij het Pact op Zuid.


* (03-07) Het college heeft een voorstel aan de deelgemeenten gedaan met betrekking tot de ID-banen in de welzijnssector. Aanleiding hiervoor is de in april 2007 door de gemeenteraad aangenomen motie om de dreigende sluiting van welzijnsinstellingen door de uitstroom van ID'ers te voorkomen. Het college stelt aan de deelgemeenten voor om 240 van de 800 uitstroomgeschikte ID'ers gedurende anderhalf jaar in dienst te houden en deze periode tevens te benutten om een structurele oplossing voor de welzijnssector te vinden. De kosten van dit arrangement, dat loopt van 1 november 2007 tot 1 mei 2009, bedragen ¤ 10,8 miljoen. Het college is bereid 75% van de kosten voor zijn rekening te nemen, mits de deelgemeenten de resterende 25% betalen. Er is een ambtelijke werkgroep ingesteld die dit arrangement in nauw overleg met de deelgemeenten gaat uitwerken. Een soortgelijk voorstel van in totaal ¤ 2,25 miljoen zal het college aan de onderwijssector doen om gedurende 1,5 jaar 50 ID-banen in de ondersteunende sfeer (conciërges) te behouden in multifunctionele gebouwen, brede scholen, etc.

Schriftelijke vragen

(03-07) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· De heer R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) d.d. 14 mei 2007 over het tekort aan parkeerplaatsen bij grote evenementen, de bekerfinale in de Kuip in het bijzonder.

· De heer C. van den Berg (D66) betreffende nieuwbouw Havenzicht.

· De heer C. van den Berg (D66) inzake wachtlijsten in de jeugdzorg.

· De heer H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) inzake de bouw van de Essalam Moskee.

· Mevrouw J.J. Verwijs (GroenLinks) over de zorgplicht van de gemeente ten behoeve van uitgeprocedeerde asielzoekers.

· Mevrouw J. de Jong (PvdA) inzake de herstructurering van het culturele aanbod.