Gemeente Gouda


medaille voor redden drenkeling (6-7-2007)

Op woensdag 8 november vorig jaar redde Gouwenaar Siem de Jong (64) een kleuter van de verdrinkingsdood. Voor zijn getoonde moed en doortastendheid ontving hij op 5 juli 2007 uit handen van burgemeester Wim Cornelis een zilveren medaille en een getuigschrift namens de Maatschappij tot Redding van drenkelingen. De uitreiking vond plaats om 16.30 uur in het Stadhuis.

Luid geschreeuw
Zoals elke woensdag liep Siem de Jong die middag in november via de Westerkade en de Walvisstraat naar het ONA voetbalveld. Hij geeft daar voetbaltraining aan de jeugd. Luid geschreeuw trok zijn aandacht. Bij het zien van de spartelende kleuter dacht hij niet lang na en sprong het water in. De kleuter was al een paar keer onder water gegaan en de hulp kwam net op tijd. Omstanders hebben vervolgens de jonge drenkeling bij zijn moeder thuis afgeleverd.

Heldhaftige daad
Door het snelle ingrijpen is een fatale afloop voorkomen. Burgemeester Wim Cornelis: Een heldhaftige daad, zo zou ik dat willen noemen. Iemand redden uit een levensbedreigende situatie. Het is niet iedereen gegeven in dit soort situaties handelend op te treden. Zonder u te bekommeren om uw zere arm trok u uw jack uit en sprong u direct in het water. Terwijl u van de dokter eigenlijk maar 2 kilo mocht tillen omdat u een paar maanden ervoor een nieuwe elleboog had gekregen.

Zilveren medaille
De redding is gemeld bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit Amsterdam. Deze heeft als bekroning een zilveren medaille met bijbehorend getuigschrift toegekend. Burgemeester Wim Cornelis: Het is goed dat er een dergelijke maatschappij is. Om mensen die - soms met gevaar voor eigen leven - anderen redden, in het zonnetje te zetten. De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen zet zich in ter voorkoming van verdrinkingen en het beperken van de nadelige gevolgen daarvan. Goede voorlichting vormt hierbij een belangrijk instrument.