Voedingcentrum


Vragen en antwoorden over vogelgriep

21 maart 2006, aangepast op 06 juli 2007

Minister Verburg heeft een ophokplicht ingesteld voor commerciële pluimveehouders. Hobbykippen en consorten mogen nog wel naar buiten. De ophokplicht is ingesteld omdat gevallen van vogelgriep zijn geconstateerd. Onder andere in Noord-Frankrijk. Het gaat om de H5N1-variant van het virus. Hier zijn mensen aan overleden, maar voor zover men heeft kunnen nagaan, is daarbij vrijwel altijd intensief contact met zieke dieren geweest, door bijvoorbeeld het slachten van zieke dieren. Het eten van bereide producten is in elk geval nooit als oorzaak vastgesteld. Het Voedingscentrum ziet dan ook geen reden om kippenvlees of ei te mijden. Ook niet als u op vakantie gaat in een gebied waar het virus is aangetroffen.

De vogelgriep staat door dit nieuws opnieuw in de aandacht. Het Voedingscentrum geeft antwoord op veelgestelde vragen over deze actuele kwestie.


* Zijn kippenvlees en eieren eigenlijk nog wel veilig?
* Waarom is er zo veel aandacht voor vogelgriep als het niet gevaarlijk is voor consumenten?

* Kunnen vogelgriepvirussen veranderen en dan op grote schaal tot ziekte en sterfte onder mensen leiden?

* Maar je hoort toch al van sterfgevallen?
* Dat inenten van kippen (âvaccinerenâ), heeft dat geen schadelijke gevolgen voor vlees en eieren?

Zijn kippenvlees en eieren eigenlijk nog wel veilig? Ja, want:

* In Europa is sinds de vogelgriepuitbraak tot op heden - onder kippen - maar bij een paar besmette bedrijven vastgesteld.
* Er zijn erg veel maatregelen genomen om te voorkomen dat er kippenvlees of een kippenei met vogelgriep in de handel komt. Er wordt dan ook geen kippenvlees of kippenei geïmporteerd dat mogelijk besmet is, want dan zou pluimvee in onze omgeving besmet kunnen raken.

* De agressieve vorm van vogelgriep heeft bij kippen een snel verloop, ze sterven kort na besmetting. Verder leggen ze als een van de eerste symptomen geen eieren meer. Er is dus bij deze vorm bijna geen mogelijkheid om een ei te krijgen van zieke dieren. Slachthuizen keuren ook altijd eerst of de dieren gezond zijn en slachten geen zieke dieren. De minder agressieve vorm is op zich al niet gevaarlijk voor mensen.

* Als de ziekte uitbreekt, zal men dat vaak onmiddellijk herkennen en zal alles wat van de betreffende boerderij komt, geblokkeerd worden om de ziekte niet te verspreiden.

* Zou er toch besmet vlees of een besmet ei op de markt komen, dan is het zo dat kip en eieren eerst bereid worden voor gebruik. Bij die bereiding loopt de temperatuur op tot minstens 70 graden tot in de kern van het product, waardoor het virus volledig onschadelijk wordt. Door verhitting en zorgvuldige bereiding wordt tevens het risico op salmonellabesmetting of besmetting met de campylobacterbacterie teruggedrongen.

* Zou je een besmet product zonder bereiding eten, dan nog is de kans bijna nul dat een mens vogelgriep krijgt. Alleen in het geval je iets onbereid zou eten wat heel zwaar besmet is met de agressieve vorm van vogelgriep, zijn de wetenschappers niet helemaal zeker van de veiligheid.

Waarom is er zo veel aandacht voor vogelgriep als het niet gevaarlijk is voor consumenten?
Vogelgriep is voor kippen bijzonder besmettelijk en dodelijk. Ze zijn er niet tegen ingeënt (uitzonderingen zoals hobbykippen daargelaten), dus de hele branche beleeft een ramp als de ziekte onder kippen uitbreekt. Dit is een heel belangrijke reden voor alle commotie. Verder bestaat de huiver dat het virus door verandering toch gevaarlijk zou worden voor mensen, zie daarvoor de volgende vraag.

Kunnen vogelgriepvirussen veranderen en dan op grote schaal tot ziekte en sterfte onder mensen leiden?
In theorie kan dat, want virussen veranderen voortdurend. Het is mogelijk dat er een keer een virus ontstaat met zowel eigenschappen van het menselijke griepvirus als van het vogelgriepvirus. Dat zou zich onder mensen kunnen verspreiden zoals de âmensengriepâ dat normaal doet, maar dan met de dodelijke eigenschappen van het vogelgriepvirus. Dit is een belangrijke reden om vogelgriep te bestrijden.

Maar je hoort toch al van sterfgevallen?
Inderdaad, er zijn de laatste jaren verspreid over de wereld bij elkaar ongeveer 100 mensen gestorven door vogelgriep. Voor zover men heeft kunnen nagaan, is daarbij vrijwel altijd intensief contact met zieke dieren geweest, door bijvoorbeeld het slachten van zieke dieren. Als je een kip met vogelpest slacht, sta je als het ware in een wolk van virussen, die adem je in. De meeste mensen worden daar niet ziek van, maar sommige wel en de kans op overlijden is dan groot. Eten van bereide producten is in elk geval nooit als oorzaak vastgesteld. Overigens overlijden in Nederland ten gevolge van de normale menselijke griepgolf jaarlijks 200-1000 mensen.

Dat inenten van kippen (âvaccinerenâ), heeft dat geen schadelijke gevolgen voor vlees en eieren?
Inenten is een trucje om de dieren antistoffen tegen het virus te laten vormen en ze daardoor te beschermen. Met dezelfde methode beschermen wij mensen ons ook tegen een aantal ernstige infectieziekten. Het inenten heeft geen nadelen voor de voedselveiligheid. Kippen en andere landbouwhuisdieren worden altijd al ingeënt tegen allerlei kwalen, dat is op zichzelf veilig voor de consument. Ook nu we te maken hebben met een dierziekte die mensen getroffen heeft, is er geen sprake van enig risico voor de consument. Het inenten zal overigens voorlopig alleen worden toegepast bij dieren die buiten komen. De kippen die voor (niet-biologisch) vlees en eieren worden gehouden, komen nooit buiten.