Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

SMAAK 31: De vernieuwing

Hoe sla je warmte en koude op in de bodem zonder een naburig waterwingebied aan te tasten? Er is over deze vraag veel gedelibereerd bij het RIVM in Bilthoven maar nu is het dan zover: het instituut krijgt een zeer milieuvriendelijke klimaatbehandeling. Tegenover de provincie zeiden de partners Rijksgebouwendienst en RIVM dat bij welk risico dan ook voor het grondwater de stekker eruit zou gaan. Toen de provincie inzag dat het voor de energiebesparing alleen maar beter zou zijn, kwam de vergunning rond. En zo is het in de laboratoria koel in de zomer en warm genoeg in de winter.

Geen vernieuwing zonder technische innovaties: omdat het beveiligingssysteem voor het Binnenhof niet meer voldeed en ook niet erg gebruiksvriendelijk was is er een nieuwe centrale meldkamer ingericht waar de beambten met een druk op de knop alle strategische plekken op monitoren kunnen zien. Heen en weer rollen met bureaustoelen is verleden tijd.

Voor huurders die niet zoveel poespas willen en toch snel gehuisvest willen worden, introduceert de Rijksgebouwendienst een keuzemenu-inbouwpakket. Plug and play als het ware: de introductie kwam voort uit schrik. De termijn voor het inrichten van kantoren kan soms jaren duren en dat is dus nogal kostbaar. Op het bestuurlijke vlak is publiek-private samenwerking de uitkomst voor het rijk om grote projecten van de grond te tillen, vindt beleidsadviseur Hans van der Cammen, tevens hoogleraar ruimtelijke planning. Eigenlijk zijn zo hele wijken in Nederland in de 19^e eeuw tot stand gekomen, dankzij inspirerende havenbaronnen of visionaire zakenmannen. Nu zijn consortia met beleggers en ontwikkelingsmaatschappijen de aangewezen partners, bijvoorbeeld bij het uitwerken van de sleutelprojecten.

Een van die sleutelprojecten is Den Haag Nieuw Centraal dat de komende jaren een volledige gedaanteverwisseling ondergaat. Het winkelcentrum Babylon is onlangs gesloten omdat het van nieuwe woontorens wordt voorzien, met een geweldig uitzicht over het Haagse Bos. Daarnaast krijgt het Anna van Buerenplein langzamerheid gestalte, dat een schakel zal vormen tussen het station en het Beatrixkwartier. Daar ligt ook de vernieuwde Koninklijke Bibliotheek die dankzij een verbouwde entree veel toegankelijker en zichtbaarder is geworden in de omgeving.

Verder in SMAAK31 afscheidsinterviews met smaakmakers in de organisatie: Herma de Wijn, plaatsvervangend rijksbouwmeester, en Bart van der Pot, programmamanager bij het Rijksmuseum. Een beetje anarchie in een project kan geen kwaad, zegt de laatste, want dat houdt de deelnemers scherp en innovatief. Voor het hoofdkwartier van Europol begint het er nu om te spannen: als de buurt ermee instemt, krijgt het World Forum Park een harmonieus, op de omgeving afgestemd complex.

Tenslotte in SMAAK31 de restauratie van het Johan de Witthuis, de vitrines voor het Nieuwe Rijksmuseum van de Franse ontwerper Wilmotte en het programma van de Rotterdamse architectuurbiennale.

Op komst: smaaK-SPECIAL Walterbos, smaak32 BEGIN JULI.