ABVAKABO FNV

Hbo eerste onderwijssector met volle dertiende maand

Het hbo is de eerste onderwijssector waar een volledige dertiende maand is afgesproken. De dertiende maand is onderdeel van een onderhandelaarsakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten voor een nieuwe cao hbo.

In het akkoord voor de cao wordt de huidige eindejaarsuitkering van 2 procent uitgebouwd tot een volledige dertiende maand in 2009. Vanaf dat jaar wordt dan jaarlijks een eindejaarsuitkering van 8,3 procent toegekend. De cao heeft een looptijd van drie jaar. De opbouw van de eindejaarsuitkering en de optelsom van de salarisverhogingen komt in totaal uit op 11,9 procent. De verdeling is als volgt:

per 1 oktober 2007|loon +1,3%| eindejaarsuitkering +1,7% per 1 oktober 2008|loon +1,0%|eindejaarsuitkering +2,1% per 1 oktober 2009|loon +0,9%|eindejaarsuitkering +2,5% per 1 juli 2010|loon +2,4%

De cao loopt van 1 augustus 2007 tot 1 augustus 2010.

Het gehele akkoord staat integraal in ons cao-overzicht. Hieronder alvast de hoofdpunten:

Levensfasebewust personeelsbeleid

De huidige regelingen voor werktijdvermindering voor ouderen worden vervangen door een nieuwe flexibele regeling voor alle medewerkers. Elke medewerker die tenminste 10 jaar in dienst is van de hogeschool krijgt voortaan aanspraak op 1500 flexuren. Deze kunnen gebruikt worden voor scholing en/of werktijdvermindering, in combinatie met onbetaald verlof.
Om werknemers van 63 jaar en ouder te ontlasten wordt de dagelijkse werktijd bij de hogeschool verkort met één uur bij een werkdag van 8 uur of meer.
Werknemers die al gebruik maken van de SOP krijgen de keuze of ze de huidige regeling willen voortzetten, of van de nieuwe regeling gebruik willen maken. De werktijdvermindering wordt dan deels afgetrokken van de toegekende flexuren.

Scholing

Het totale budget voor ontwikkeling wordt verhoogd met 25 miljoen euro. Voor werknemers wordt de beschikbare tijd voor ontwikkelafspraken aangevuld met een persoonlijk budget. Elke werknemer krijgt daarmee de beschikking over tenminste 0,8 % (met een minimum van 300 euro) voor afspraken over de eigen ontwikkeling. De werkgever en de werknemer maken jaarlijks afspraken over de besteding hiervan. De vakbonden zien dit als een belangrijke eerste stap naar een eigen budget in tijd en geld.

Sociale zekerheid

Werkgevers en bonden willen zoveel mogelijk medewerkers behouden voor de sector. Daarom hebben zij een experiment afgesproken voor een nieuwe omgang met sociale zekerheid, waarin het accent ligt op stimuleren en activeren in plaats van uitkeren. De huidige bovenwettelijke werkloosheidsregeling wordt tijdelijk opgeschort voor een inzetgarantie. Deze houdt in dat medewerkers na ontslag met behoud van salaris in een expertisecentrum aangenomen worden waar alle aandacht is gericht op het vinden van een nieuwe baan. Bij een nieuwe baan met een lager salaris wordt in ieder geval 85% van het oude salaris gegarandeerd. Binnen 5 jaar wordt de regeling geëvalueerd.

Tijdelijke contracten

Hogescholen krijgen voor promovendi en lectoren meer mogelijkheden tot het gebruik van tijdelijke contracten. Een werknemer kan gewoonlijk maximaal drie jaar tijdelijk worden aangesteld. De hogescholen krijgen nu de mogelijkheid om nieuwe werknemers die een promotietraject volgen een tijdelijk contract te geven voor de duur van het promotietraject.

ZVOO

De afschaffing van de ZVOO-regeling door het kabinet had voor gepensioneerden die hiervan gebruik maakten zeer nadelige inkomensgevolgen. Hierover hebben de bonden vorig jaar bij de overheid aan de bel getrokken. De cao-partijen hebben nu besloten om eenmalig 750.000 euro ter beschikking te stellen aan de Stichting Zorgverzekering Gepensioneerden om gepensioneerde medewerkers voor 2006 enigszins tegemoet te komen.

Arbeidsongeschiktheid

Ook de gedeeltelijk arbeidsongeschikten vallen onder de inzetgarantie. Dat betekent dat er alles aan gedaan wordt om hen aan het werk te houden. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten waarvan na zorgvuldig onderzoek blijkt dat herplaatsing binnen de eigen instelling niet mogelijk is worden na ontslag benoemd in het expertisecentrum om samen met de werkgever te werken aan het vinden van passend werk. De cao-partijen zullen verder onderzoeken op welke manier de negatieve inkomenseffecten van werknemers kunnen worden beperkt die ontstaan als gevolg van een beperkte arbeidsongeschiktheid (minder dan 35%).

Ledenraadpleging

Begin september zullen de bonden gezamenlijk de leden raadplegen op meerdere plaatsen in het land, de data en locaties volgen zo snel mogelijk.
06-07-2007, Hoger beroepsonderwijs | Meer over: cao, hbo, hoger